A nők momentuma

Szerző: | febr 15, 2018 | Hírek

 

A Momentum szakpolitikai programjavaslata nemcsak több lehetőséget teremt a nőknek, de bátorítja is őket az álmaik elérésében. Hiszen egy erős Magyarországhoz erős nők kellenek.

 

1.Mindenkinek jár a biztonság

 

Mind, együtt a nők elleni erőszak megfékezéséért!

 

 • Kiemelt szerepet szánunk az oktatásnak és a felvilágosításnak. Biztosítjuk, hogy az iskolákban kiscsoportos foglalkozások keretében lehessen beszélni az erőszak elleni védekezésről, a válsághelyzetek kezeléséről, és növelni a fiatalok téma iránti érzékenységét.z
 • Biztonságossá tennénk az utcákat. Magyarországon keveset beszélünk arról a problémáról, hogy sokan – különösen nők – sokszor félnek az utcán egyedül.
 • Ezért első lépésként – megfelelően anonimizálva – online elérhetővé tennénk a rendőrségi statisztikákat, hogy tisztában lehessünk azzal, hogy melyek a problémásabb területek lakókörnyezetünkben.
 • Második lépésként a veszélyeztetett területeket különösen nagy figyelemmel kezelnénk. Növelnénk a lokális közbiztonságot a lakosok bevonásával és helyi közösségi rendészeteket állítanánk fel. Nagy hangsúlyt fektetnénk a rendőrség pszichés felkészültségére is. Egyetlen áldozatnak se kelljen attól tartania, hogy a rendőr, akikhez fordul, felkészületlen a problémájával kapcsolatban.
 • Azonnali üzenetküldő alkalmazást fejlesztenénk, ahol szükség esetén cseten lehetne tanácsadókhoz, sőt akár rendőrökhöz is fordulni!
 • Vizsgálatot indítanánk minden állami szervnél a zaklatásos ügyek kivizsgálására, és minden minisztériumban speciális megbízottat neveznénk ki ezen esetek visszaszorítására. Nem engedhetjük, hogy az állami szektorban ilyen esetek előfordulhassanak.

 

 

2.Több nőt és több női vezetőt a gazdaságba!

 

Ki mondta, hogy jó vezetők csak férfiak lehetnek?

 

 • Meg akarjuk cáfolni azt a téves, és igen káros sztereotípiát, hogy jó vezetők csak férfiak lehetnek. Ezért a Momentum Magyarországán folyamatosan figyelemmel kísérnénk a női vezetők számának alakulását a versenyszférában és a közszférában. Ez alapján államilag támogatott mentorprogramokat, vezetőképzést, és bértárgyalási tanácsadást biztosítanánk a nőknek a könnyebb előrejutás, és biztosabb karriertervezés érdekében.

 

Az infomatika nem csak a férfiak terepe!

 

Ha több nő dolgozna az akut szakemberhiánnyal küzdő informatikai szektorban, akkor egyszerre csökkenhetne a nemek közti bérszakadék, és fejlődhetne a magyar gazdaság.

Ennek érdekében:

 • Bevezetnénk a Lányok Napját

  A pályaválasztás előtt álló lányok számára népszerűsítenénk a „fiúsnak” bélyegzett természettudományos és technológiai szakmákat, mert a lányokat valójában az önbizalomhiány és a tévhitek tartják vissza ettől a szektortól.
 • Elérhetővé tennénk a jövő jobban fizetett digitális állásait, minden nő számára, minden életszakaszban.

Jelenleg az infokommunikációs szektorban dolgozóknak csupán 29%-a nő, míg például az egészségügyben és a közigazgatásban ez a szám már 68%.
Nem csak a betöltött pozíciókban, hanem már az ezekre az állásokra képző szakokon is kevés a nő: 2013-ban mindössze minden tizedik informatikus hallgató volt nő. Ennek pedig komoly hatása van a nők és férfiak közt tátongó bérszakadékra nézve, ugyanis az informatikai szektorban a legkisebb a frissdiplomás nők és férfiak keresetkülönbsége. Ezért lenne kiemelten fontos a nők munkavállalásának ösztönzése ezen a területen.

 

Ösztönzőrendszerek

A mindenkori kormány rengeteget tehet a nők lehetőségeinek javításáért.

 • Tudatosságnövelés az iskolában. Nemzetközi jogyakorlatok alapján a pedagógusképzésbe, és az iskolai tantervbe tudatosságnövelő elemeket építenénk.
 • A közszférában sincs helye a diszkriminációnak. Vak kiválasztással (az önéletrajzban ne legyen látható, hogy nő, vagy férfi a jelentkező) biztosítjuk azt, hogy nemi alapon ne lehessen diszkriminálni a közszférába jelentkezőket. A bértáblák megfelelő szabályozásával pedig csökkentenénk a közszférában lévő nemek közötti bérkülönbséget.
 • Társadalmi kampányokkal bátorítanánk a nők ambícióit álmaik elérése érdekében.

 

 

3.Család vagy karrier? Ez legyen a te döntésed, mi megadnánk minden szükséges támogatást.

 

Mindenki számára biztosítanák a tudatos családtervezés lehetőségét.

 • Elérhető fogamzásgátlást biztosítanák. A fogamzásgátló tablettákat is bevonnánk az államilag támogatott gyógyszerek körébe, és lehetővé tennénk a sürgősségi fogamzásgátlók vény nélküli elérését a gyógyszertárakban, igazodva az Európai Uniós szabályozáshoz. A kiváltott fogamzásgátló mellé pedig minden esetben tájékoztatóanyagokat adnánk.
 • A 16-19 éves lányoknak ingyen biztosítanánk a fogamzásgátlót, hogy minimálisra csökkentsük az nemkívánt terhességek számát.

 


Gyerekvállaláskor az otthon töltött hónapok során segítenénk az anyákat és apákat egyaránt.

 

 • Bevezetnénk a rugalmas GYED-et. Ne a GYED döntsön a család életéről! Jelenleg a GYED folyósítása hónapról-hónapra 70%-os keresetpótlást biztosít, függetlenül a folyósítási időtől. A Momentum Magyarországán a havonta folyósított összeg az igénybevétel hosszától függene, azaz 14 havi 100 %-os keresetpótlás összesített összege a te döntésed alapján oszlana szét a gyermek 6 hónapos korától a 3. életévének betöltéséig.
 • Támogatjuk a munka melletti GYED-et. A jelenlegi rendszerhez hasonlóan biztosítanánk a GYED folyósítást munkavégzés mellett is, hogy ösztönözzük a szülők minél korábbi visszatérését a munkaerőpiacra. Így mindenki maga döntheti el, hogy mikor áll vissza a munkába, hiszen ugyanúgy járna a GYED ha otthon marad a szülő, vagy ha visszatér a munkarőpiacra.
 • Apahónapokat kínálnánk, és gondolunk az egyedülálló szülőkre is. Az apának sem kell kimaradnia az első közös pillanatokból. A anyák 12 hónapos GYED-periódusához plusz 2 hónap járna az apának is, akik így otthon maradhatnak a gyerekkel, miközben 100%-os keresetpótlásra jogosultak.
  A Momentumnál az egyedülálló szülőkre is gondolunk. Esetükben 14 hónapos 100%-os keresetpótlást biztosítanánk.
 • Biztosítanánk a kismamák munkabérének valódi védelmét. A gyerekvállalásnak nem szabad a nélkülözésről szólnia. A Momentum gondoskodna arról, hogy a terhesség alatt egészségügyi okból más munkakörbe áthelyezett nők minden esetben megkapják legalább a korábbi átlagbérüket. A jelenleg hatályos szabályok ugyanis az alapbért veszik viszonyítási alapul, ami számos esetben a garanciák ellenére bércsökkenést eredményez, mivel ennek kiszámításakor nem veszik figyelembe a teljesítményi elemeket (pl. prémium) és béren kívüli juttatásokat (cafeteria). Pedig ezek sok esetben a teljes munkabér 30%-át, vagy ennél nagyobb részét is jelenthetik. Programunk biztosítja, hogy Momentum Magyaroszágán senkinek se csökkenhessen a bére egészségügyi okokból a varándósság során.
 • Ösztönöznénk a rugalmas foglalkoztatási formákat és a távmunkát. Nem csak napi 8 órában, és nem csak egy irodából lehet dolgozni. Hisszük, hogy a részmunkaidős és távmunka jellegű foglalkoztatási formák terjedése segítséget nyújatana a kisgyermekes családok számára. Ezért ösztönöznénk a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését, hogy nyugodtan dolgozhasson az is, aki gyerekek mellett csak napi pár órát otthonról dolgozna. Ez nagyban elősegítené a gyermekeiket otthon nevelő szülők munkába állását.
 • Elérhető bölcsődei és óvodai szolgáltatásokat biztosítanánk. Ahhoz, hogy a szülők munkát tudjanak vállalni, szükségük van rá, hogy gyermekük vagy gyermekeik napközbeni ellátása és felügyelete megoldott legyen. Különösen nehéz az ellátást megoldaniuk a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülőknek.
  Sok helyen drámai a helyzet. Vannak települések, ahol növelni kell a férőhelyek számát, illetve szinte mindenhol javítani kell a szolgáltatás minőségén és spektrumán, hogy a szülők nyugodt szívvel bízhassák ezekre az intézményekre gyermekeiket, míg dolgoznak.

 

Háttérinformációk, adatok, nemzetközi példák:

 

Rendőrségi azonnali üzenetküldő alkalmazás – Eurocities, Finnország

 

Női vezetők aránya: van még hova fejlődni – GKI

 

Lassuló növekedés a női vezetők és tulajdonosok arányában 2017-ben – Bisnode

 

„Informatikus akarok lenni” – lányokat csábított az Ustream – hello, karrier!

 

Az IT szexi, csak a nők még nem tudnak róla? – eduline

 

The Global Gender Gap Report 2017 – World Economic Forum

 

Akiknek a család még mindig a karrier végét jelenti – index.hu

 

A nők sokkal többet dolgoznak, mint a férfiak – index.hu

 

10 ország, ahol a női egyenjogúság és a nemek közti egyenlőség nem csupán terv! – life.hu

 

„Elcsúfítja a lányokat a matematika” – nol.hu

 

Felére csökkent az abortuszok száma Norvégiában az ingyenes fogamzásgátló tabletták miatt – thelocal.no, Norvégia

 

Eltitkolt csecsemők – nol.hu

 

Terhességmegszakítások demográfiai jellemzői – KSH

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Beszéljük meg Zalaegerszeg