Nem Európa a probléma, hanem Orbán

Szerző: | máj 22, 2023 | Európa

Május 19-én a Donáth Anna által alapított Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és Renew Europe közös konferenciát tartott „Európai elköteleződés: Nemzeti érdek” címmel. A rendezvényen felszólalt Donáth Anna, Guy Verhofstadt, Balázs Péter korábbi külügyminiszter, és a nap folyamán panelbeszélgetésen vesz részt Andor László korábbi uniós biztos, Cseh Katalin EP-képviselő, Hegedüs Dániel külpolitikai elemző, Takácsy Dorka Oroszország-szakértő és Végh Zsuzsanna külpolitikai szakértő és egyetemi oktató.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, a Holnap Magyarországa Egyesület elnöke nyitóbeszédében elmondta:

Meg kell akadályoznunk, hogy Magyarország Európa perifériájára sodródjon, és nem hagyhatjuk, hogy a többsebességes Európa koncepciójával egyszerűen kihagyják Magyarországot az európai döntéshozatalból, és így az EU jövőjének tervezéséből is.

Vissza kell szereznünk a rendszerváltáskor megszerzett diplomáciai befolyásunkat, és valóban szuverén országként a saját elképzeléseinket is az asztalra kell tennünk, amikor az EU-t megreformáljuk. Egyrészt nagyobb integrációra van szükség olyan területeken, mint a külpolitika és hadsereg; az energiabiztonság; a zöld átállás; az európai jólét biztosítása; valamint az oktatás és az egészségügy európai szintű finanszírozása. Másrészt viszont a nemzetállamok kultúrája, társadalmainak életmódja tekintetében nemzeti önállóságra van szükség.

„Attól Európa Európa, hogy sokszínű, soknyelvű, soknemzetiségű. Hogy hagyományait, történelmét, kultúráját tekintve heterogén szövetség. Ezért Európának tiszteletben kell tartania, sőt, erősítenie kell a nemzetállamok önállóságát kultúrájuk és életmódjuk alakításában.” – fogalmazott.

Guy Verhofstadt, az ALDE korábbi frakcióvezetője, Belgium volt miniszterelnöke felidézte: Orbán Viktor nemrég Hitlerrel hozta párhuzamba Európát, miközben az európai projekt lényege pont az, hogy békét teremtsen a kontinensen sok évszázad vérontása után.

Elmondása szerint azért is fontos a konferencia létrejötte, mert a Momentumnak világossá kell tennie: nem fogadja el az orbáni narratívát, és az európai projektet sikernek, nem pedig bukásnak tekinti.

Verhofstadt arról is beszélt, hogy bár egyetlen tagállam – még Németország – sem elég erős ahhoz, hogy világpolitikai szereplőként lépjen fel, az EU, és az európai kontinens már képes lehet arra, hogy felvegye a versenyt Kínával, Oroszországgal, az USA-val és Indiával. „Vissza kell szereznünk az európai szuverenitást” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amely államok az EU perifériájára szorulnak, azok sosem járnak jól: recesszió, infláció követi az EU-tól való távolodást. Megtanulták ezt a britek is, akik “a népszavazás óta rájöttek, hogy hülyék voltak”. Magyarországnak is az EU-ban kell maradnia, mert „nem Európa a probléma, hanem Orbán”.

Balázs Péter korábbi külügyminiszter a panelbeszélgetést megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: Magyarország nem kis ország, és igenis lehetne befolyása Európa jövőjére, hiszen számos hasonló méretű tagállam küzdött ki magának komoly befolyást. „Sajnos ettől a mai magyar diplomácia nagyon távol áll”.

Ez AZ a Budapest