Tízezren mondtuk: Európához tartozunk!

Szerző: | máj 4, 2017 | Európa

A Momentum május elsejei tüntetésén körülbelül tízezer ember vett részt, hogy kifejezzék Európához tartozásunkat az EU-hoz való csatlakozásunk 13. évfordulóján. A tüntetők, akik az ország minden pontjáról érkeztek az eseményre, a Parlamenttől 2 percre, a Szabadság téren gyülekeztek, ahonnan átvonultak a Hősök terére. A majdnem 3 kilométeres távolságot körülbelül 1 óra alatt tették meg, a tömeg a Podmaniczky utcát érintve az Izabella utcán keresztül az Andrássy úton haladva jutott el a Hősök terére, ahol a Momentum elnökségi tagjai szólaltak fel.

Soproni Tamás alelnök kiemelte, hogy a magyarok dühösek a mindenfelől érkező propaganda, az orosz befolyás és a kormánytól független szervezetek megbélyegzése miatt. Pottyondy Edina, elnökségi tag beszédének központi témája a magyar nép és az Európai Unió kapcsolatát boncolgatta: az EU nem elvesz tőlünk, hanem ad nekünk, és fordítva is, mi sem elvenni akarunk tőlük, hanem hozzáadni valami hasznosat az európai kultúrához és szövetséghez. „Nem veszíthetünk el egy generációt” – mondta Pottyondy Edina utalva arra, hogy azt szeretnénk, ha fiataljaink hazajönnének, hogy itthon kamatoztassák a külföldön megszerzett tudásukat. Mondanivalóját Fekete-Győr András is kiemelte: “Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát”. Az elnök beszédében kiemelte, hogy a Momentum nem fél, és senkinek sem kell félnie hallatni a hangját és kiállni a saját véleménye mellett: az a feladatunk, hogy megvédjük egymást. A Momentum indul a 2018-as országgyűlési választásokon, célja pedig nem kevesebb, mint összefogni a magyar embereket, hogy közösen indítsuk be Magyarországot. Hiszen, ellenben Orbán Viktor nézeteivel, Brüsszelt nem megállítanunk, hanem utolérnünk kell. A 21. század kihívásaira felkészülten akarunk boldogulni egy modern és kiszámítható Magyarországban. Fekete-Győr András cselekvésre buzdította az embereket, megemlítve az országjáráson szerzett első tapasztalatokat: felhívta a figyelmet a Momentumhoz való csatlakozásra, egymás segítésére és a közösség erejére.

A tüntetés hivatalosan fél tízkor ért véget, a szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy menjenek haza. A tüntetés hangulata teljesen békés volt, rendbontásra nem került sor. A résztvevők az áprilisi tüntettéssorozattól megszokotthoz hasonlóan a rendezvény vége után még rövid ideig a környéken maradtak: néhányan a közvetlenül a tér melletti Fidesz székház elé vonultak, de az Oktogont is sikerült pár órára elfoglalniuk.

Egy évünk van rá, hogy egyesítsük a jelenlegi kormány iránymutatásával elégedetlen embereket, hogy mindenhová eljussunk országszerte.

Július végén fesztivált szervezünk, amelyen minden érdeklődőt szeretettel látunk, hiszen a fesztivál nemcsak a politizálásról fog szólni, hanem a közösségépítésről is. Indítsuk be Magyarországot, közösen sikerülni fog!

(Címlap fotó: Magyar Narancs)

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest