Európai megoldással védhetjük a magyar kisebbségeket

Szerző: | máj 13, 2017 | Hírek

 

A kisebbségi magyar közösségek érdekképviselete céljából a Momentum csatlakozik a Minority SafePack elnevezésű Európai Polgári Kezdeményezéshez. A Momentum támogatja az európai kisebbségvédelmi programot: egy év alatt a Federal Union of European Nationalities (Európai Nemzetiségek Föderális Uniója) ernyőszervezet vezetésével 7 EU-s tagországban egymillió aláírást fogunk közösen összegyűjteni, hogy így álljunk ki a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség mellett. A sikerre vitt kezdeményezést követően az Európai Bizottságnak napirendre kell vennie az eddig elhanyagolt kérdést.

 

Az Európai Unió területén a mai napig számtalan olyan nemzeti kisebbség él, amelyeknek nap mint nap küzdenie kell anyanyelve használatáért, kultúrája megőrzéséért a többségi társadalommal szemben. Katalóniától Schleswig-Holsteinig, Dél-Tiroltól Erdélyig európai állampolgárok milliói élnek nyelvi-nemzeti kisebbségben országuk területén. Az ő egyenjogúságuk az Európai Unió Alapjogi Chartájában tett vállalások ellenére a mai napig nincs megfelelően biztosítva.

 

A kisebbségvédelmi program az Európai Unió saját alapértékeinek megerősítését szolgálja. Nekünk, magyaroknak ez különösen fontos, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy ne csak szimbolikusan fejezzük ki szolidaritásunkat, hanem törvényes keretek között biztosítsuk az Erdélyben, Felvidéken, vagy az Európai Unió más részein élő honfitársaink alapjogait.
Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest