Dübörög a Momentum országjárása

Szerző: | márc 19, 2017 | Hírek

45 nap alatt minden megyébe ellátogatunk – ezt tűztük ki célul NOlimpia kampányunk végén. Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak, gyakran több százan várnak minket a helyi problémákról beszélgetni és arról, ki milyen Magyarországban szeretne élni. Itt persze nem állunk meg: nemsokára megalakulnak a helyi Momentum-alapszervezetek is, hogy együtt keressük a megoldásokat.

Mi a célunk?

Öt rendszerszintű problémát azonosítottunk Magyarországon:

  • Egészségügy
  • Oktatás
  • Megélhetés
  • Lakhatás
  • Közlekedés

Az országjárás célja feltérképezni, mit gondolnak az emberek ezekről a kérdésekről országszerte. Fel akarjuk térképezni a legfontosabb helyi kihívásokat és együtt keresni megoldást rájuk. Az országos hírek nagy része Budapesten íródik és sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a főváros ügyei. Nekünk első kézből kell megismernünk a helyi nehézségeket és sikereket – ezért a Momentum helyben felépíti a cselekvés köreit. Az egész országból várjuk azokat, akiknek elege van a bal- és jobboldal idejétmúlt harcából, és helyette inkább tennének közös problémáink megoldásáért.

Hogyan csináljuk?

Célunk, hogy valódi párbeszédet folytassunk. Kisebb asztaltársaságokba szerveződve meghallgatjuk minden érdeklődő véleményét és tanácsait. Kíváncsiak vagyunk, mit gondolnak a fenti témákról országszerte; és minden eseményen arra kérjük a jelenlévőket, osszák meg velünk, ami szerintük fontos a helyieknek. Ezzel a módszerrel érdemi beszélgetés és építkezés indul: fény derül arra, valójában mire kéne figyelnünk, hol látunk sürgősen tisztázandó kérdéseket és megoldandó problémákat.

Ezekkel a találkozókkal megtesszük az első lépést afelé, hogy új típusú érték- és érdekközösségeket hozzunk létre. Várunk sorainkba mindenkit – legyen idős vagy fiatal, szegény vagy gazdag, jobbos vagy balos– , hogy együtt cselekedjünk Magyarország sikeréért. Alulról építkezve, közösen győzzük le azokat a kihívásokat, melyek a Momentum országos hálózatának kiépítésével járnak. Ezek a körök képesek lesznek helyi ügyeket felkarolni, akciókat szervezni és politikai öntudatra ébreszteni a környezetüket. Egy olyan országos méretű szervezet részei lesznek, amely kellő tudással és erőforrással rendelkezik ahhoz, hogy valódi cselekvő erőként léphessen fel a Parlamenten kívül is, képviselve elveinket itthon és a határon túl.

Hogyan tovább?

Aktuális eseményeinkről Facebook-oldalunkon, illetve itt, a honlapunkon is folyamatosan tájékozódhattok. Még jónéhány megye hátra van, és természetesen lesz második körös országjárásunk is, benne egy csavarral – ennek részleteiről később írunk.  Legyél ott te is!

Ez AZ a Budapest