Miért megyünk a Pride-ra idén is?

Szerző: | júl 4, 2018 | Blog

 1. Tényleg ez ma Magyarországon a legfontosabb kérdés?

Ez egy fontos kérdés. A Momentum rengeteg ügyben szólalt meg, mióta a nyilvánosságban jelen van. Az oktatás és az egészségügy helyzetétől kezdve a kormány civileket és egyetemeket támadó intézkedésein keresztül a határon túli magyarok ügyéig. Legutóbb egyedüli ellenzéki pártként kiálltunk egy nemzeti büszkeség, az (alap)kutatás szabadsága mellett. Ahogy minden évben, ez a hét a Pride-hét, és fontosnak éreztük, hogy ebben a kérdésben is elmondjuk a véleményünket.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy

a melegek hátrányos megkülönböztetése félmillió honfitársunknak okoz mindennapi problémákat,

hiszen titkolózniuk kell, és kapcsolataikat az állam nem tekinti családnak. Ezt Novák Katalin, a kormány család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárnak a múlt héten megerősítette.

 

 1. Melegnek lenni természetellenes. Miért támogattok egy természetellenes dolgot?

Melegnek lenni nem természetellenes.

A szexuális beállítottság nem döntés kérdése, ahogy a zsiráfok, vagy a majmok között is vannak olyan egyedek, akik nem (vagy nem kizárólag) a másik nemhez vonzódnak, az emberek között is előfordul ez, és ezzel szerintünk nincsen a világon semmi baj. A zsiráfok és majmok minden bizonnyal nem egy Pride alkalmával „kapták el” a melegséget.

Ráadásul önmagában az, hogy egy jelenség előfordul-e a természetben vagy természetes-e, nem ad választ arra a kérdésre, hogy hogyan kellene a társadalomnak kezelnie azt. A természetben az állatok megölik egymást, sőt az emberiség története során az emberek is ezt tették egymással, mégis elfogadhatatlan, ha ugyanez a társadalmunkban történik meg. A természetben nincsen szemüveg vagy számítógép, de talán nem sajnáljuk, hogy ezeket nap mint nap használhatjuk.

 1. Miért pártzászlókkal és lila lufikkal vonultok?

Ehhez olvassátok el aktivistánk, Kiss Bálint tanulságos történetét, amit a blogunkon megírt “Mire vagy büszke?” címmel. “Miért jó az, ha a Momentum is felvonul pártzászlókkal és lila lufikkal?

Szerintem azért, hogy momentumosként se érezzem egyedül magam, hogy a párt közösséget vállaljon velünk, LMBT+ momentumosokkal.

Számomra ez nem PR kérdés, ez nem egy társadalmi-politikai cél támogatása, hanem a befogadás demonstrációja.”

 1. Miért nem inkább a szegények problémáival foglalkoztok?

A Momentum az elmúlt másfél évben rengeteget foglalkozott a magyarországi szegények problémáival.

Az oktatással, egészségüggyel, megélhetéssel, közlekedéssel és a lakhatással kapcsolatos vízióink, és a tavaly október 15-én bemutatott programunk radikálisan keretezik át az állam szerepét a szegénység felszámolásában – többek között többkulcsos személyi jövedelemadóval, bérkiegészítő adójóváírással, megerősített munkaerőpiaci támogatással, a mindenki számára hozzáférhető, jó minőségű oktatásba és egészségügybe történő befektetéssel.

 1. Nincs bajom a melegekkel, de miért kell ezt nyilvánosan erőltetni?

Nem gondoljuk, hogy a Pride a homoszexualitás nyilvános propagandája lenne. A Pride célja nem az, hogy heteroszexuális embereket meggyőzzön arról, hogy legyenek inkább melegek. A Pride a homoszexuális emberek elfogadását és egyenlő jogainak biztosítását hirdeti. Nem szeretnénk, hogy akár egy kamasz is szorongva nőjön fel Magyarországon, pusztán azért, mert a környezetében nem lát melegeket. Mivel ma a homoszexuális embereket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, és közel sem biztosított minden joguk, a Pride egy hasznos rendezvény, amit a Momentum támogat.

Gyakran hallani, hogy ,,nincs bajom velük, amíg a négy fal között csinálják”. Ehhez mi máshogy állunk hozzá.

Ahogy egy heteroszexuális ember is szeretné nyilvánosan is megfogni a szerelme kezét, semmi ok nincs arra, hogy egy homoszexuális ember ugyanezt ne tehesse meg.

 1. De hát a melegeknek már most is minden joguk megvan! Mit akarnak még?

Ez nem igaz. Amellett, hogy Magyarországon a mindennapi életben is gyakran éri a melegeket támadás, megjegyzések, hátrányos megkülönböztetés, az állam is kevesebb jogot biztosít számukra, mint heteroszexuális polgártársaink számára. 

 A melegek nem házasodhatnak, és a számukra nyitva álló bejegyzett élettársi kapcsolat jelentősen kevesebb joggal jár, mint a házasság.

Bejegyzett élettársi kapcsolatban álló párok például nem fogadhatnak párként örökbe, és az Alaptörvény nem védi kapcsolatukat családként.

 1. A Pride sérti a vallásos emberek érzékenységét. Miért mentek a Pridera?

Minden tüntetésen vannak „extrémebb” tüntetők. Nem lehet kizárni, hogy egy politikai tüntetésen, ahol az aktuális miniszterelnök ellen tüntetnek, ne legyen például olyan, hogy valaki egy felakasztott bábut vigyen magával. Ezzel nagyon sokan nem tudunk azonosulni, mert az elveinkkel nem összeegyeztethető bárkinek a felakasztása. Ugyanakkor erre hivatkozva kevesen bojkottálnak tüntetéseket.

A Pride esetén viszont visszatérő érvelés az úgynevezett „vállalhatatlan” tüntetőkre hivatkozni. Nekünk sem tetszik, ha valaki másokat megsért a vallásos meggyőződésükben.

Nem értünk ezzel egyet, még ha a véleménynyilvánítás szabadságát semmi esetre sem szeretnénk korlátozni.

 1. Vidéken aztán tényleg nem ez a legnagyobb probléma, ezt miért nem értitek meg?

Vidéken vannak sokkal nagyobb problémák is, mint a melegek dolga, hangzik el sokszor. Miért ezzel kell foglalkozni? Valóban igaz, hogy mondjuk a Cserehát dombjai közt elterülő zsákfalvakban a közlekedés sokaknak okoz elég komoly gondot. Nem vitatjuk, hogy ez a probléma az ott lakók szinte mindegyikét érinti.

De érdemes végiggondolni azt is, hogy melegként tud-e valaki teljes életet élni egy borsodi faluban vagy kisvárosban.  

Be tud-e menni kézenfogva a párjával a presszóba? Tudja-e vállalni saját identitását? A nem jól szervezett tömegközlekedés és a drága autóhasználat őt is érinti, ugyanakkor a rossz közlekedésnél egy sokkal lényegesebb gond lehet, ha valaki úgy érzi, hogy csak hazugságban tudna élni. (A statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a melegek aránya független attól, hogy azt mennyire nehéz felvállalni.)

 1. Akkor ti egy ilyen liberális párt vagytok?

A Momentum a kezdetek óta azt mondja, hogy meg kell haladnunk a hamis dilemmákra épülő politizálást, és felül kell emelkednünk a  jobb-bal megosztottságon.

A Momentum értékei a szolidaritás, a teljesítmény és a pozitív nemzetkép.

Ezekbe az értékekbe pedig természetes módon illik bele a melegek jogai mellett való kiállás éppen úgy, mint a szegénység felszámolása, a határon túli magyar közösségek támogatása vagy éppen a vidéki közlekedés fejlesztése.

 1. Mi az, hogy ez nem liberális téma? Ez igenis liberális téma!

„Mi lehetne konzervatívabb annál, hogy az ember tartósan, egy életre elkötelezi magát ahelyett, hogy naponta váltogatja a partnereit? Aki házasságra lép, az maga és a világ előtt is vállalja, hogy tartozik valakihez, és kitart mellette jóban-rosszban” – ezt Nádasdy Ádám (önmagát konzervatívnak meghatározó) nyelvész nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. A Momentum is pontosan ezt gondolja:

az azonos nemű párok házassága arról szól, hogy ők is szeretnének részt venni egy olyan fontos társadalmi hagyományban, mint a házasság intézménye.

Szerintünk ez a politikában sem kell, hogy liberális téma legyen, hiszen számos konzervatív politikus állt ki például amellett, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, gondoljunk például Theresa May angol vagy Leo Varadkar ír miniszterelnökre. Magyarországnál konzervatívabb és vallásosabb országokban házasodhatnak már azonos nemű párok Spanyolországtól kezdve Írországon át Mexikó több államáig, egy éve pedig a Bundestag több kereszténydemokrata tagja is megszavazta a melegházasság bevezetését Németországban.

 1. Nagyon káros elszakadni hagyományainktól, a történelemben pedig mindig ugyanazt jelentette a házasság. És azt biztos nem, hogy két férfi vagy két nő házasodott.

Ezzel az érveléssel két probléma is van. Egyrészt a történelem során nagyon sok mindent jelentett a házasság: például még a 19. század végén is kérdés volt, házasodhatnak-e különböző felekezetek tagjai. Amire ma házasságként gondolunk – hogy két egymásba szerelmes ember a saját beleegyezéséből élethosszig tartó házasságot köt, – egy viszonylag új dolognak számít. Másrészt önmagában az, hogy valami új vagy régi, hagyományosnak számít-e, még nem döntheti el, hogy jó dolog-e.

Magyarországon a nők például csak az első világháború után kaptak választójogot, először magasabb korhatárral, mint a férfiak, mégsem gondoljuk, hogy valamilyen nemes hagyomány szakadt meg ezzel.

 1. Valójában a melegek sem akarnak házasodni. XY meleg ember is azt mondta, hogy…

Egy felmérés szerint a magyar melegek háromnegyede szerint a házasság lehetőségének a hiánya a legfontosabb probléma számukra. Bizonyára vannak olyan melegek, akik nem szeretnének házasodni, ahogy a többségi társadalom körében is sok ilyen ember van. Ugyanakkor, ahogy egyetlen vagy akár több heteroszexuális megszólalása sem képviselhet minden ilyen embert, egyetlen meleg vagy néhány meleg megszólalása sem tükrözi minden meleg véleményét.

Nehéz elképzelni, hogy számos LMBTQI-szervezet és aktivista évtizedek óta egy olyan jogért küzd, amely igazából nem is érdekli ezt a közösséget.

 1. Ha a melegek házasodhatnak, akkor legközelebb már a kutyájukkal akarnak majd az emberek házasodni. Meg a saját gyerekükkel. Meg egyszerre több emberrel.

Nem látjuk, ez miért következne az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséből. Két azonos nemű, felnőtt ember a saját beleegyezése alapján házasodna össze egymással, egészen hasonló módon ahhoz ahogy ma két különböző nemű ember házasodik össze. Ezzel meleg honfitársaink is pontosan ugyanazokat a házassággal járó előnyöket és hátrányokat kapnák, mint heteroszexuális honfitársaink. Egy kutya nyilvánvalóan nem tud beleegyezni a házasságba, a társadalom pedig elég egyértelmű okokból zárja ki, hogy az emberek a saját gyerekeikkel vagy több emberrel házasodhassanak. Ezek a példák nem említhetők egy lapon, de sem a kutyákkal, sem a saját gyerekkel, sem a több emberrel való házasodásra nem mutatkozik tömeges igény, miközben

a félmilliósra becsült magyar meleg közösség háromnegyede szerint a házasság lehetőségének a hiánya a legfontosabb probléma számukra.

 1. A magyarok nagy része nem támogatja a melegházasságot, ti meg igen. Ez nem demokratikus!

Valójában a magyarok többsége támogatja, hogy a melegeknek és a heteróknak egyforma jogaik legyenek.

De ami ennél is fontosabb, vannak dolgok, amelyeket egy demokráciában, egy jogállamban nem tehetünk attól függővé, hogy éppen a többség támogatja-e. Nem azért van szólásszabadság vagy szabad vallásgyakorlás sem, mert a többség támogatja ezeket.

 1. Szerintetek mindenkinek azt kell gondolnia a melegekről és a melegházasságról, mint nektek? Kirekesztőek vagytok!

Nem kell ugyanazt gondolnia mindenkinek sem a melegekről, a főként nem a Pride-ról.

Bár mi alapvetőnek tekintjük, hogy a meleg magyarokat is ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális magyarokat, mindig, mindenkivel nyitottak vagyunk a vitára. Angela Merkel német kancellár például nem szavazta meg a Bundestagban, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, ugyanakkor részt vett az erről szóló vitában és elfogadta mások álláspontját.

 1. Ha egy azonos nemű pár örökbe fogad egy gyereket, a gyerek sérülni fog!

Az amerikai gyermekpszichiátriai társaság szerint nem.

Erre semmilyen bizonyíték nincs.

Ráadásul ez egy rossz megközelítés: még ha igaz is lenne, hogy egy meleg pár által nevelt gyereknek valamennyivel rosszabb, mint egy heteró pár által nevelt gyereknek (akár éppen a szüleit érő diszkrimináció miatt), a meleg párok által örökbefogadott gyerekeknek kínált alternatíva jellemzően az állami gondozás. Amiről nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy nagyon rossz eredményekre vezethet.

 1. Közben meg fogy a magyar! Demográfiai válság van! Inkább szülni kéne, amit a homoszexuálisok biztos nem fognak!

A Momentum szerint is rendkívül fontos, hogy az állam családtámogatással ösztönözze, hogy minél több magyar gyerek szülessen.

A családtámogatási rendszer átalakításáról szól a programunk családbarát ország című fejezete. Attól, hogy korlátozzuk a melegek jogait, nem fog több gyerek születni.

Franciaországban, Írországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban a legmagasabb a termékenység. Mind az öt országban házasodhatnak az azonos nemű párok.

+1. A jelenlegi magyar rezsim (a NER) inkább a migránsokat és Soros Györgyöt démonizálja, az LMBT+ közösséget kevesebbet “ütik”. Akkor miért a Pride-dal foglalkoztok?

A NER működése egy extra érv, hogy kiálljunk a Pride mellett. Nem lehet kétségünk arról, hogy ha tizenöt évvel ezelőtt lett volna egy ennyire “kifejlett” NER-ünk, akkor az LMBT+ közösség sokkal erősebb támadás alatt lenne. Elég valószínű, hogy ez a Budapest Pride eddigi kitartó munkájának az eredménye is. Oroszországban nincs Pride, és a melegek helyzete is sokkal reménytelenebb.

A populizmus lényege, hogy a rendszer a társadalom valamilyen értelemben vett kisebbségét legyenek azok bevándorlók vagy épp tudósok kezdi el támadni, listázni, megbélyegezni, haszontalannak vagy akár ellenségnek beállítani.

Ha valaki valódi ellenzék akar lenni a NER-nek nevezett hibrid rezsimben, akkor minden kisebbség mellé oda kell tudnia állni, mert bárkit kinevezhetnek a következő ellenségnek.

Ez AZ a Budapest