Találkozott a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Momentum

Szerző: | júl 9, 2017 | Hírek

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Momentum vezetősége Budapesten találkozott, hogy megvitassák politikai vízióikat és lefektessék a jövőbeli pártközi együttműködés kereteit.

Az USR Elek Levente pártelnök által vezetett delegációját hétfő reggel fogadta Fekete-Győr András a párt Rózsa utcai székházában, a párt vezetőségének társaságában.

A találkozó során az USR és a Momentum elkötelezettségének adott hangot a jövőbeni európai és régiós közös munka, valamint a további, hasonló elveket osztó pártokkal való együttműködés iránt. Egyértelművé vált, hogy a friss, innovatív, Európa-párti politikai erők kontinensen végigsöprő új hullámának szereplői korábban nem látott eséllyel bírnak az európai eszme újbóli megerősítésének folyamatában.

A pártok kifejezték egyetértésüket aziránt, hogy mindkét országban szükséges a nyílt, átlátható és felelősségteljes politikai kultúra alapértékeinek meghonosítása. Közös közéleti alapvetéseiknek értelmében osztották a szakmaiságon alapuló, tiszta, számonkérhető politizálás fontosságát, és fontos célként tekintettek a választópolgárok által a kormányzatra gyakorolt külső kontroll lehetőségének megerősítésére.

Mind Magyarország, mind Románia sokszínűségéhez és gazdagságához nagymértékben hozzájárulnak az erdélyi magyar, valamint a magyarországi román közösségek, amelyek szerepét mindkét párt egyértelműen értékesnek és fontosnak ismerte el.

A találkozó során a felek kifejezték aggodalmukat a közép-kelet-európai régióban megfigyelhető, fokozódóan aggasztó politikai folyamatok miatt, és határozottan kiálltak az egyéni szabadságjogokat ért támadások, valamint  a demokratikus alapjogok leépülésével szemben. Hangsúlyozták a közös fellépés fontosságát a növekvő orosz régiós befolyás, és az országokat jellemző autokratikus tendenciák előretörése ellen.

A tárgyalás fő üzeneteként az USR és a Momentum megerősítette erős elkötelezettségét a demokratikus alapjogok védelmezése, az európai alapértékek képviselete és a régió Európai Uniós jövőjének biztosítása iránt.

Ez AZ a Budapest