Megszavazzuk az EU kéréseit, de teszteljük a Fidesz törvényeit

Szerző: | okt 3, 2022 | Európa, Magyarország

A héten kerülnek az országgyűlés elé azok a törvényjavaslatok, amelyeket az uniós pénzek lehívásáról szóló tárgyalások eredményeként nyújtott be a kormány. A csomag különböző hatékonyságú lépéseket tartalmaz: többek között létrejönne az Integritási Hatóság, és 15 százalék alá mérsékelnék az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.

Világos, hogy a kormány ezt nem a saját akaratából teszi, és nem az adófizetők pénzének védelme a célja. Egyszerűen mostanra omlott össze annyira a Fidesz 12 éves gazdaságpolitikai szemfényvesztése, hogy az államcsőd elkerüléséhez minden egyes forintra szüksége van Magyarországnak. Érkeznek már hírek arról is, hogy milyen tervei vannak még a kormánynak: a Kínai Kommunista Párttól vennének fel hitelt, ha minden kötél szakad. Egy ilyen, az egész nemzetet kínai kitettségbe taszító hiteltől Isten mentse meg Magyarországot.

Világos az is, hogy a rendszer alapjait nem kezdi ki az sem, ha minden egyes benyújtott törvény tankönyvszerűen megvalósul. Nincsenek illúzióink, ez a csomag nem elég ahhoz, hogy újra sínre kerüljön Magyarországon a jogállami működés, a korrupció felszámolása, vagy épp a demokratikus működés.

Mégis, aki felelősséget érez Magyarország és a magyar társadalom iránt, annak meg kell szavaznia a magyar kormánnyal szemben támasztott EU-s elvárásokon alapuló törvényjavaslatokat. Az ország egy szociális katasztrófa előszobájában áll, százezrek számára bizonytalan, hogy be tudják-e fizetni a rezsiszámlájukat a következő hónapokban, vagy épp az, hogy miből fognak a hónap végén élelmiszert vásárolni. Az államcsőd rémképe is egyre valóságosabb: több ezer milliárdnyi állami beruházást állítottak le, miközben a közintézmények fűtésére sincs pénz.

Ha megérkeznek a pénzek, a Momentum képviselői minden egyes eurócent elköltését ellenőrizni fogják az új törvényjavaslatok által teremtett lehetőségeken keresztül.

Ne feledjük: ezektől az intézkedésektől Magyarország még nem kapja meg az EU-s pénzeket, ez csak a megállapodás előszobája. Ez a mostani csomag csupán egy apró, a kormánytól elvárt minimum, amit a kormánynak teljesítenie kell. Mi ott leszünk, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel ellenőrizni fogjuk a megvalósulásukat!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest