Lőcsei Lajos: Adjunk egymásnak esélyt egy jobb Magyarországra!

Szerző: | 2022 máj 18. | Beszédek, Magyarország

Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője, a parlamentben napirend előtt szólalt fel azzal kapcsolatban, hogy az állami milliárdokból kitömött és modellváltáson átesett Corvinus Egyetem mindössze 10 romának hirdetett esélyegyenlőségi programot.

A Momentum roma képviselője már a múlt héten levelet írt a Corvinus rektorának annak érdekében, hogy bővítsék a roma esélyegyenlőségi programukat 200 főre, most pedig a parlament elé vitte az ügyet.

„Szeretném, ha az esélyegyenlőségre egy kicsit más szemmel tekintenének. Hogy érdemben tudjunk erről a témáról beszélni, ahhoz képzeljék magukat egy hátrányos helyzetű tizenéves bőrébe. Akinek nincs gyerekszobája, a lakásukban nincs víz, gáz, a szülők iskolázatlanok, közmunkások és egy leszakadó településen, szegregátumban élnek.”

– kezdte felszólalását Lőcsei Lajos.

A képviselő szerint ilyen helyzetből rettentően nehéz kitörni egy ilyen környezetből és a felsőoktatásig eljutni, továbbá az elmúlt 12 évben a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi felemelkedését érdemben segíteni.

„Pár adatot szeretnék ismertetni önökkel: Magyarországon mindössze 1,4% a hátrányos helyzetűek aránya a felsőoktatásban és ennél is kevesebb, 0,8%, a romák aránya. A korai iskolaelhagyók aránya: Nógrád megyében 30%, Borsod és Baranya megyékben 20%. Ez azt jelenti, hogy ekkora hányada a fiataloknak, ezekben a megyékben nem végzett még középiskolát sem.”

Lőcsei Lajos örömmel fogadta a Corvinus esélyegyenlőségi programját, azonban hozzátette:

„Elkeserített, hogy csupán 10 fiatal vehet részt ebben a programban. Mintha egy poroltóval szeretnének erdőtüzet oltani. Legalább 200 fiatallal érdemes elindítani a programot és minél nagyobb társadalmi nyilvánossággal.”

A Momentum politikusa felszólalását azzal zárta, hogy megkérte a kormánypárti képviselőket, hogy a modellváltáson átesett intézményeknek legyen kötelező esélyegyenlőségi programot indítani:

„A Corvinus egyetemnek, 2022-ben közel 25 milliárd forint a költségvetése. Ekkora közvagyon birtoklása igenis felelőssé teszi a Corvinus Egyetemet, hogy a hátrányos esélyekkel induló fiatalok útját segítse. A kormánypárti képviselőtársakhoz pedig az lenne a kérésem, hogy a jövőben legyen törvényi keretbe foglalva, hogy a modellváltás keretében állami vagyont kapott egyetemeknek, elő legyen írva, esélyegyenlőségi program indítása.”

Ajánló