Közös kiállás a Fudan Egyetem magyar kampusza ellen

Szerző: | ápr 14, 2021 | Budapest, Hírek, Nagyvilág

A kínai nagykövetség előtt tartottak sajtótájékoztatót Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselők a Fudan egyetem ilyen konstrukcióban történő megépítése ellen.

“A magyar kormány elüldözött egy a magyar adófizetőknek 0 forintjába kerülő világszínvonalú nyugati egyetemet, a CEU-t. Most pedig az országba hívtak egy magyar adófizetőknek 540 milliárd forintjába kerülő, kínai kémek képzésére is alkalmas, kínai egyetemet, a Fudant.”

– kezdte a sajtótájékoztatót Fekete-Győr András. Szerinte az Orbán-kormány nem csak célt, hanem irányt is tévesztett, a magyarok nyugat felé húznak, nem kelet felé. 

“Én egy olyan Magyarország felépítésén dolgozom, ami gazdag, szabad és nyugati lesz. Számomra emberként is, jövendőbeli apaként is és politikusként is a magyar oktatás európai színvonalúvá tétele az egyik legfontosabb ügy. A kínai nagykövetnek megírtam a levelemben, hogy ma a magyarok többsége mögöttünk van. 2022-ben kormányváltás és korszakváltás lesz. Ezért ennek a projektnek semmi értelme nincs. Ha és amennyiben én leszek Magyarország miniszterelnöke, akkor a Fudan egyetemnek távoznia kell. Mert mi kelet helyett nyugatot választjuk.”

Szél Bernadett elmondta, hogy mivel a kormány nem válaszol a feltett kérdésekre, ezért kell a kínai félnek feltenni őket.

“A külügyminiszter is a kínai fél engedélyére hivatkozik, ha a Budapest-Belgrád vasútvonalról kérdeznénk. Ez az egyetemnek nevezett intézmény pedig a következő lépés, egy újabb kapu az EU irányában. Egy olyan kapu, amelyhez Magyarország egy eszköz, a kínaiak nyernek rajta, az EU pedig veszít. Három nagy probléma van ezekkel a kínai beruházásokkal: titkosak, előnytelenek (nézzük meg Görögország, Afrika, Montenegro példáit) és nemzetbiztonságilag kockázatosak.”

Szél kiemelte, hogy a Parlamentben a megfelelő bizottságokban amennyire lehetséges, mindent ki fog deríteni ezekkel a projektekkel kapcsolatban. 

Szabó Szabolcs egyetemi oktatóként szakmai szempontból nézi a Fudan-beruházást. Szerinte A kínai egyetem tervezett hallgatói létszámát tekintve egy kiszámíthatatlan torzító hatást fog gyakorolni a magyar felsőoktatásra, a mesterszakos hallgatók létszámát a magyar tudományegyetemeken hatalmas mértékben fogja csökkenteni a kínai kampusz megépítése. A torzító hatás mellett a Diákváros elkaszálásával a diákok lakhatási problémáira tervezett megoldást dobja a kormány a kukába. 

“Ez az 540 milliárd forint felfoghatatlan összeg. Ehhez képest a magyar felsőoktatás 1 évben nagyjából 500 milliárd állami forrást kap. Miközben hazánkban egy adjunktus nettó 184 ezer forintot keres, addig 540 milliárd forintot költünk kínai egyetemre.”

– emelte ki a szakmai problémákat a független parlamenti képviselő.

A sajtótájékoztató végén a politikusok közösen dobták be levelüket a nagykövetség postaládájába, melyben többek között az alábbi kérdésekre várnak választ a nagykövet úrtól:

  • mikor és hogyan született arról döntés, hogy a Diákváros helyére építenék a kínai kampuszt;

  • mi a garancia arra, hogy a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat vállalat, amely kémkedés miatt az USA-ban például feketelistán van, az építendő magyar kampuszt nem használja majd kémkedésre;

  • mit ajánl cserébe a kínai fél a jelentős magyar adófizetői támogatásért.

A közös levél mellett Fekete-Győr András egy külön levélben kért találkozót a kínai nagykövettől a Fudan egyetem kapcsán. Fekete-Győr levelében kiemelte, hogy 2022-ben országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, amelyen számos közvélemény-kutatás az ellenzék győzelmét jósolja. Ezt figyelembe véve érthető, hogy a Fidesz mindent megtesz a kínai Fudan Egyetem mielőbbi megépítése érdekében, tartva az ellenzék győzelmétől. Egy, a Kínai Kommunista Párt és a Fidesz-kormány közötti háttérmegállapodás úgy fogalmaz, hogy a beruházásban „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

“Miniszterelnök-jelöltként Magyarország oktatási rendszerének felvirágoztatása kiemelt fontosságú számomra. Egy ilyen hatalmas beruházás pénzügyi következményei azonban továbbra is aggasztóak, különösen úgy, hogy a Fudan Egyetem-projekt egy másik, korábban jóváhagyott infrastruktúra-fejlesztési program helyébe lép, amelynek célja a magyar hallgatók lakhatási helyzetének javítása. Ezért a projekt ellentétes a magyar fiatalok, és tágabb értelemben a magyar állampolgárok érdekeivel, ráadásul a beruházás véghezvitelének garantálása hamis ígéret Kína felé a 2022-es potenciális kormányváltás fényében.

Tiszteljük a kínai kultúrát, és tiszteljük a hazánkban letelepedett több ezer kínai munkavállalót/családot is. Ugyanakkor egyre több jel mutat arra, hogy a Kínai Kommunista Párt gazdaságilag és politikailag is be akarja hálózni Magyarországot. Erről szól a 2400 év múlva megtérülő Budapest-Belgrád vasútvonal, a Huawei 5G-s hálózati megbízása, és a Fudan egyetem campusa. Magyarország viszont büszke, nyugati ország, ami sosem lesz anti-demokratikus keleti rendszerek kiszolgálója – a jelenlegi látszattal ellentétben a Fidesz-kormányzás csupán egy átmeneti, zsákutcás időszak Magyarország történelmében.”

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest