Könnygázt kaptak az oktatásért tüntetők

Szerző: | ápr 25, 2023 | Magyarország

Április 24. a bosszútörvény elleni tiltakozásról szólt: reggeltől estig három esemény is zajlott a fővárosban.

Civilek, pedagógusok, diákok hétfő reggel fél nyolckor a Belügyminisztérium előtt ülősztrájkba kezdtek, eltorlaszolva az épület bejáratát. Az akcióhoz a Momentum több országgyűlési képviselője is csatlakozott.

Ülősztrájk a Belügyminisztérium előtt

Tóth Endre, Lőcsei Lajos és Orosz Anna momentumos országgyűlési képviselők

Délután a legismertebb oktatási civil szervezetek közös rendezésében tüntetés indult a Kálvin térről a Belügyminisztérium elé, melyen szintén több politikusunk is részt vett. A menet célja volt, hogy felhívja rá a figyelmet: a tervezett törvény valójában bosszú, a tanárok ellenállásának letörését szolgálja. A bevezetésre váró új szabályozás olyan mértékű jogfosztást jelent, és annyira megnöveli a tanárok terheit, kötelezettségeit, amire még nem volt példa. Mintegy ötezer tanár jelentette már be, hogy felmond, ha a törvény életbe lép. Pedig a tanárok száma már eddig is egyre növekvő tempóban csökkent országszerte.

Hajnal Miklós, Hadházy Ákos, Gelencsér Ferenc és Bedő Dávid

Kora este a Momentum országgyűlési képviselői Hadházy Ákossal kiegészülve negyedszer is nekiálltak lebontani a Karmelita köré emelt kordont, ami a hatalom arrogáns és lekezelő elzárkózását szimbolizálja a valóságtól és az állampolgároktól. A Belügyminisztériumnál tüntetők jelentős része csatlakozott az akcióhoz. Csakhogy a hatalom évek óta nem látott durvasággal lépett fel: figyelmeztetés nélkül könnygázzal fújták le a pedagógusok szabadságáért tüntetőket.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy, a hatalom kezdi elveszíteni a lába alól a talajt. 25%-os infláció, befagyott nemzetközi kapcsolatok, hiányzó uniós pénzek, és ezek után a feszültségüket az oktatásért kiálló diákokon és tanárokon vezetik le. Ez nem kormányzás, hanem szégyen.

Amíg állnak a kordonok, mi újra és újra el fogjuk bontani őket! Gyertek velünk!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest