Költsük az uniós pénzeket oktatásra!

Szerző: | máj 16, 2019 | Blog

Május 26-án, az európai parlamenti választásokon rajtunk múlik, hogy kire bízzuk Magyarország jövőjét az Európai Unióban. A Momentum képviselői azért fognak dolgozni az Európai Parlamentben, hogy az uniós támogatásokat egészségügyre, oktatásra és minőségi munkahelyek létrehozására fordítsuk.

Magyarország az EU-s csatlakozásunk óta eltelt 15 évben egy olyan lehetőséget kapott a Nyugathoz való felzárkózásra, melyre a 19. század vége óta nem volt példa. Nemcsak egy olyan közösséghez tartozhatunk, amely kivételes politikai és gazdasági lehetőségeket biztosít számunkra, de emellé még megkaptuk a „gazdag nagynéni” pénzügyi támogatását is: 2011 óta minden évben a magyar gazdasági teljesítmény 3-5%-ának megfelelő EU-s támogatás érkezett Magyarországra. Sajnos nem tudtunk élni ezzel a lehetőséggel – a magyarok életszínvonala nem közeledett érezhetően a nyugati országokhoz, Nyugat-Európában pedig egyre többször merül fel a kérdés, hogy miért adjanak pénzt az Orbán-család és oligarchái gazdagodására, valamint haszontalan projektekre.

Mert ne legyenek illúzióink: a pénzek jelentős része olyan értelmetlen projektekre megy el, mint 11 darab kilátó egy kis szatmári faluban, Tyukodon (264 millió forint) vagy kutyafitnesz centrum Drégelypalánkon (112 millió forint) – hogy a miniszterelnök kedvenc játékáról, a felcsúti kisvasútról (600 millió forint) ne is beszéljünk.

Persze felmerül a kérdés: ha ennyire rosszul használjuk fel a pénzeket, akkor miért nőtt tavaly a gazdaság közel 5%-kal? Egyszerű: a rosszul felhasznált pénzt is el kell valahová könyvelni, papíron a pusztaszabolcsi honfoglaló minigejzír is beleszámít a gazdaság teljesítményébe, hiszen végső soron az is meg lett építve. Hogy ez a pénz jövőre már nem hoz több hasznot a magyar embereknek? Igen, sajnos ez a valós probléma, de ez szemmel láthatóan senkit nem érdekel az ország vezetői közül.

Ezért mondjuk mi azt a Momentumban, hogy ezeket a pénzeket inkább iskolákra, az oktatás fejlesztésére kellene költeni. Ezzel ez a pénz nemcsak idén és jövőre, de hosszabb távon is segítené a magyarokat. Hiszen azon kívül, hogy a mostani fejlesztés munkát adna valakiknek, a jobb körülmények, korszerűbb módszerek között tanuló diákok később még több innovációt és egyre termelékenyebb munkahelyeket, és ezzel magasabb béreket hoznának a gazdaságba.

És hogy pontosan hogyan lehetne az EU-s pénzeket az oktatásra fordítani?

  • Lehet az iskolák felszereltségét javítani, fejleszteni a digitális eszközparkot, modern laboratóriumokat biztosítani a diákok számára, hogy már az iskolában közelebbről megismerhessék és megszeressék a természettudományokat.
  • Támogatni kell a terepgyakorlatok és gyakorlati napok szervezését, hogy minél inkább a saját tapasztalattal kiegészítve sajátítsák el a diákok a tananyagot.
  • Bőven van tér a fejlesztésre a tananyag terén is: minél több elektronikus oktatási programcsomagot kellene létrehozni, és ezeket minél szélesebb körben elérhetővé tenni. Ezek segítenék a tanárokat, hogy minél inkább az egyéni fejlesztésre koncentrálhassanak, és változatos eszköztár álljon a rendelkezésükre.
  • Támogatni kell az iskolák közötti együttműködést, mind hazai, mind regionális/európai viszonylatban. A tanárok ezzel lehetőséget kapnak a tapasztalatcserére, míg a diákok nemcsak új nézőponttal és ismeretekkel gazdagodnak, hanem a másik intézmény felszerelését is használhatják.
  • Ugyan közvetlenül nem költhetjük bérekre az EU-s támogatást, azonban a tanárhiány mérséklése lehetséges ösztöndíjprogramokkal, valamint a korszerű oktatási módszerek elsajátítására továbbképzéseket  lehet és kell is indítani.
  • Kezdeményezzük az Erasmus-program költségvetésének és az egy főre jutó ösztöndíjnak a megháromszorozását, valamint azt, hogy az Erasmus+ program kiszélesítésével minden középiskolás eltölthessen két hetet egy másik tagországbeli partneriskola vendégeként. Azoknak a diákoknak is meg kell tapasztalniuk, hogy Európa mi vagyunk, akik nem vesznek részt a felsőoktatásban.

Úgy gondoljuk, egyértelmű, hogy ha vadászházak, negyven centis kilátók és az indokolatlanul sok térkő helyett a jövőbe fektetnénk az EU-s támogatásokat, Magyarország végre kihasználhatná azt a történelmi lehetőséget, amelyet az elmúlt másfél évtizedben kapott, és amely éppen kicsúszni látszik a kezeink közül. Ahhoz, hogy ezekért a célokért küzdhessünk az Európai Parlamentben és később itthon is, május 26-án szavazz te is a Momentumra!

Oktatáspolitikai elképzeléseinkről bővebben az országgyűlési programunk Tudásalapú ország című fejezetében olvashattok: https://program.momentum.hu/tudasalapu-orszag. A határokon átnyúló oktatási együttműködésekre tett javaslatunkról pedig az EP-programunkban olvashattok.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest