Kihez szól a Momentum programja?

Szerző: | szept 23, 2021 | Blog

Az én olvasatomban ahhoz, aki érti, hogy a 21. században a munka nem öncél, hanem ha emberek összeteszik, amijük van, akkor többet hoznak létre belőle: alkotnak, dolgoznak és hozzáadott értéket teremtenek. Ezért egyrészt nem az alacsony hozzáadott értékű, kiszolgáló munkahelyeket kell támogatásokkal bevonzania egy országnak, másrészt meg kell találni az egyensúlyt a munka és az élet egyéb dolgai között. Amit lehet távolról is csinálni, azt csinálhassuk úgy is, lehessen részmunkaidőben is dolgozni. Legyen elég bölcsőde, az óvodák nyitva tartása legyen összeegyeztethető a szülők munkaidejével, és menjenek az apukák is GYED-re. Utóbbi előnye a nyilvánvalón túl, hogy az apák is tölthetnek minőségi időt a kicsivel.

A képet az elhíresült mém ihlette.

Azokhoz szól, akik az államtól elvárják, hogy jobb oktatást, egészségügyet és vállalkozói környezetet biztosítson a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett. Ez különösen vidéken fontos, legyen elérhető minden településről legfeljebb 40 perc alatt egy megyeszékhely. Ha például Edelény és Miskolc Nyugat-Európában lenne, akkor negyedóra lenne köztük a távolság vasúton. Az államnak többet kell költenie oktatásra és egészségügyre, de mégis magán kell spórolnia, mert jelenleg mindent borzasztó drágán szerez be egy tolltól egy köbméter betonig.
Azokhoz szól tehát, akik látják, hogy jelenleg Magyarországon nagyon kevés jól működő piac van. Ahhoz, aki nem feltétlenül ideológiai alapon támadja a piacokat, hanem látja, hogy minden annak az eredménye, hogy Magyarországon nem működik jól a piac rengeteg területen, például a közbeszerzéseknél. Aki egyetért azzal, hogy ennek javításához olyan elektronikus közbeszerzési rendszert fejlesztünk, amelyben részajánlatokat lehet tenni és összehasonlíthatóak az ajánlatok.
Aki érti, hogy egy természeti kincsekben szegény ország jövője kizárólag a közoktatás sikerében van. Aki egyetért azzal, hogy olyan oktatási rendszert kell építeni, ahol a hangsúly a kreativitáson és a csapatmunkán van, mert ezek a képességek egyre fontosabbak. Aki érti, hogy a pedagógusokat anyagilag és társadalmilag is meg kell becsülni, ahogy Finnország és az őket követő észtek és lengyelek teszik.
Aki érti, hogy az egészség fontos. Akit érdekel, hogy hogyan lehet a legmodernebb nemzetközi technikákat és technológiákat gyorsan és olcsón elterjeszteni az országban. Olyan egykapus ellátórendszert teremteni, ahol senki sem veszik el a rendszerben, digitális távdiagnosztikai eszközöket bevezetni, hogy csak akkor kelljen bemenni a rendelőbe, ha az valóban szükséges, és nagy hangsúlyt fektetni a megelőző szűrésekre, hogy még azelőtt tudjunk segíteni, mielőtt nagy lesz a baj.
Aki érti, hogy a klímaváltozás az első számú téma a 21. században, mert alapjaiban assuk alá azokat a környezeti feltételeket, amikre a tízezeréves civilizációnk épül (lásd még Klímakörök – Fórum és Urfi Máté oldala). Ehhez fenntartható települések és energetikailag korszerű lakások kellenek. Aki érti, hogy a lakások leszigetelése, az ablakok cseréje az eddigieknél sokkal jobban felpörgethetőek lennének, ha lenne hozzá politikai akarat és felhatalmazás. Aki érti, hogy itt a fosszilisok az ellenség, amiket megújulókkal kell helyettesíteni. Aki érti, hogy a paksi bővítés drága, átláthatatlan és túl sok benne a Putyin, de fogja a fejét, amiért a németek idejekorán zártak be atomerőműveket, miközben örül annak, hogy az atomenergia jövőjéről a Renew Europe pártcsaládunk is beszélne. És aki szereti a Kurzgesagt erről szóló anyagait ?
Aki érti, hogy az elszámoltatás nem öncél, hanem egy szükséges eszköz ahhoz, hogy társadalmi béke legyen. Aki érti, miért fontos erről az első három, harminc és háromszáz napra lebontott tervben gondolkodni, és miért nem elég csak a nagyotmondási versenyben szerepelni.
Aki érti, miért fontos alternatív választ adni arra (lásd Ilyés Márton bejegyzését), hogy hogyan kezelnénk egy olyan helyzetet, mint amit a koronavírus-válság okozott, ahol egyszerre haltak meg kiugróan sokan lakosságarányosan és mentek tönkre vállalkozások, szűntek meg megmenthető munkahelyek.
Végül, aki érti, miért fontos elmondani azt is, hogy egy program miből valósul meg, hogy miért kell ehhez egy külön fejezet.
  A program elérhető a momentum.hu oldalon. Egy új kormány annál nagyobb erővel indul majd el ebbe az irányba, minél több szavazatot kapnak jelöltjeink az előválasztáson.

Menjetek, szavazzatok minél többen jövő keddig.

Szilva Attila
Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest