Kell-e félnünk a koronavírustól? Hét kérdés és válasz

Szerző: | jan 31, 2020 | Blog

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tegnapi napon világméretű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az új koronavírus miatt. Az intézkedés felhatalmazza az egészségügyi szervezetet, hogy nemzetközi szinten protokollokat dolgozzon ki a vírus hatékony legyőzésének érdekében. Mindez rámutat, hogy a világ egy újabb súlyos egészségügyi problémával néz szembe, kérdés az, hogy Magyarországot ez mennyire érinti és ha kell, hogyan tudunk ellene hatékonyan védekezni. Mi ez a vírus? Mennyire veszélyes? Hogyan tudjuk elkerülni?

Dúl Zoltán és a Momentum Egészségpolitikai munkacsoportjának bejegyzése.

1. Mi ez vírus pontosan?

2019 végén egy új koronavírus-variáns jelent meg Kínában, amely eddig nem ismert influenzaszerű megbetegedéssel jelentkezett, ugyanakkor sokaknál halálos tüdőgyulladással végződött. Az első jelentésektől kezdve különösen nagy figyelmet szentelt neki a média, mivel ez az új koronavírus a 2002-2003-ban lezajlott SARS-járványt okozó vírus egyik rokonának tekinthető, amely során 8098 megbetegedésből 774-en  haltak meg, így a halálozási aránya majdnem 10%-os volt. Így a félelem nem alaptalan.

A vírus terjedése 2020. január közepétől kapott egyre nagyobb médiafigyelmet, amikor is Kína feloldotta a cenzúrát, és az általa hivatalosan elismert megbetegedések száma exponenciálisan kezdett nőni.  Hermetikusan lezárták a kiindulási központnak tekintett Hubei tartomány nagy részét, beleértve a 11 millió lakossal rendelkező Vuhan városát. Ennek ellenére még mindig Hubei tartományban nő a leggyorsabban a fertőzöttek száma. 2020. január 30-án 1220 új megbetegedést regisztráltak csak ebből a tartományból.

Megbetegedések száma

Adatok forrása: Guardian (2020. január 31.). Az ábrázolás saját

A kínai óvintézkedések sikerének és a nemzetközi szervek éberségének hála a vírust egyelőre sikerült lokalizálni, jelenleg nagyrészt csak Kínában van jelen, azon belül is Hubei tartományban. A WHO 2020. január 30. esti jelentése szerint Kínán kívül mindössze 129 ember megbetegedését jelentették. A vírus ugyanakkor Európán belül is megjelent, eddig Franciaországban, Németországban, Finnországban és Olaszországban is igazolták a feltűnését.

2. Igazi veszély van?

 A világraszóló magas egészségügyi vészhelyzet alapvetően a kormányoknak szóló protokollok bevezetéséről és betartásáról szól, amelyek célja hogy egy világméretű járvány esetén a világ összes országa hatékonyan küzdjön az adott betegség ellen. 

Korábban a zika- és ebola vírusok esetén volt hasonló vészhelyzet. A WHO jelenleg dolgozik a pontos irányelvek kidolgozásán. Az eddigi ajánlások arról szólnak, hogy a Kínából érkező utasforgalmat hatékonyan ellenőrizzék a vírus szempontjából. A kereskedelem korlátozását semmilyen körülmények között nem javasolják. A WHO célja a vírus terjedésének korlátozása és megfékezése.

A veszély tehát magas, és a kockázat valós, ugyanakkor a jelenlegi információk szerint a vírus járványszerűen egyelőre csak Kínában terjed. A többi ország célja, hogy a terjedést korlátozza, illetve izolálja a jelenleg ismert fertőzötteket.

3. Mit tudunk a vírusról?

A koronavírusok csoportjába tartozó új vírusként könyvelték el (2019-nCoV). Teljesen általános influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd később vált át komolyabb, mélyebb légúti tüdőgyulladás-szerű tünetekre. Az elején szinte biztosan csak állatról emberre terjedt, ugyanakkor a legújabb vélemények szerint emberről emberre is terjed. Lappangási ideje 10-14 nap között mozog, amely alatt a vírusos betegek már fertőzőképesek. A megbetegedések és a halálozások száma napról napra jelentősen nő, 2020. január 30-án már 9692 fő volt az igazoltan megfertőzöttek száma. Jelenlegi ismert halálozási aránya 2-3 % körül mozog. 2020. január 30-áig 213 fő halt meg.

Megbetegedés és halálozás

Adatok forrása: Guardian (2020. január 31.). Az ábrázolás saját

4. Milyen tünetei vannak a vírusnak?

Ha valaki nem járt Kínában vagy nem érintkezett a közelmúltban Kínában járt személlyel, egyelőre nincs ok az aggodalomra. Ugyanakkor az USA közegészségügyi hatósága (CDC) a következő önellenőrzési listát adta ki, hogy aki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, annak lehet oka aggódni, hogy megfertőződött az új típusú korona vírussal:

  • Láz és a gyengébb légúti megbetegedések tünetei, például köhögés vagy nehéz légzés.
  • A tüdőgyulladás tünetei, mint például állandó orrfolyás, torokfájás, fejfájás.

5. Van ellene védőoltás?

Mivel a vírus pár héttel ezelőtt jelent egyáltalán meg, így jelenleg nincs védőoltás. 

Az óriási médiafigyelemnek hála több egészségügyi gyógyszercég rávetette magát a kérdésre. Legkorábban az év második felében jelenhet meg bármilyen szintű hatékony védőoltás.

Koronavírus

6. Mit tudunk tenni, hogy elkerüljük?

A vírus igazoltan még nem jelent meg Magyarországon. Több emberen végeztek tesztet, de senkinél nem igazolódott be a tényleges betegség. Így hazánkban pánikra és riadalomra semmi ok. A Távol-Keletről érkező utazókat folyamatosan ellenőrzik, így a vírus megjelenését követően azonnal fény derül a jelenlétére.

A vírus terjedése alapvető higiéniai feltételek betartása mellett minimalizálható. Rendszeres kézmosás, főleg wc-használat illetve nyers húsokkal való érintkezés után. Konyhai és fürdőszobai felületek megfelelő fertőtlenítése és tisztítása.

Influenzaszezon lévén mindenkinek javasolt az idei évi influenzaoltás beadása, amely az influenza ellen hatékony védelmet biztosít, illetve egy későbbi esetleges járvány esetén hatékonyan kiszűrhető egy más típusú felülfertőződés.

Ha bárkinek segítségre van szüksége, a budapesti, 24 órában hívható konzuli ügyeleti vonal száma +36 80 368036, ez Viberen a +36 30 3636555, a WhatsApp alkalmazáson keresztül pedig +36 30 3636111 számon hívható, a pekingi nagykövetség ügyeleti vonala pedig a +8613701382159-es telefonszámon érhető el.

7. Utazzunk Kínába?

 Mivel a vírus jelenleg főleg csak Kínában van jelen, aki teheti és nincs halaszthatatlan elintézni valója Kínában, lehetőleg mellőzze a Kínába utazást, ezt javasolja a magyar és amerikai külügyminisztérium is. Több légitársaság, mint az Austrian Airlines vagy a British Airways törölte is a Kínába közlekedő járatait elővigyázatossági okokból.

Akinek mégis mennie kell a Távol-Keletre, annak a magyar hatóság a következőket tanácsolja: „javasoljuk az élőállat-piacok elkerülését, a higiénés rendszabályok fokozott betartását. Ha valaki állatokkal kerül kapcsolatba, feltétlenül mosson kezet. Élelmiszerek fogyasztására is érvényes, hogy csak jól megmosott és kellően hőkezelt élelmiszereket fogyasszunk. Ebben a kérdésben is a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szakmai jelentéseit és iránymutatását követi!


Dr. Dúl Zoltán

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek