Így küzdünk Európában a magyar oktatásért

Szerző: | jún 5, 2023 | Európa, Magyarország

Donáth Anna május 30-án bejelentette: kampányba kezd annak érdekében, hogy az Európai Unió követelje meg a magyar kormánytól az oktatás átfogó reformját.

Éppen ezért fel is szólalt az Európai Parlament plenáris vitáján, ami a magyar jogállamisági helyzetről, valamint a befagyasztott uniós pénzekről szólt. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy kössék az oktatási reformhoz, így a státusztörvény visszavonásához és a pedagógus-béremeléshez az uniós pénzek kifizetését. 

Támogatás más EP-képviselőktől

Donáth Anna ezután levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, valamint az oktatásért és költségvetésért felelős biztosokat, hogy kössék az oktatás reformjához az uniós pénzeket. Az Ursula von der Leyennek, Didier Reyndersnek és Johannes Hahnnak címzett levélben Donáth arról ír, hogy az elmúlt években a magyar oktatás helyzete súlyos válságba jutott. A pedagógusszervezetek demonstrációira viszont a kormány előbb a sztrájkjog gyengítésével reagált, majd a státusztörvénnyel még tovább szűkítette a tanárok autonómiáját. 

A státusztörvény-tervezet “olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a pedagógusok fegyelmezését célozzák, például az iskolai maximális napi munkaidő 8-ról 12 órára emelése, a pedagógusok technikai eszközeiken való megfigyelése, emellett a tanárok munkaidőn kívül sem nyilatkozhatnának a közoktatásról” – fogalmaz a levélben. “A törvény következtében több ezer tanár hagyhatja ott a tanári pályát, ami beláthatatlan következményekkel járna a már ígyis tanárhiánnyal küszködő oktatási rendszerre”. 

A levelet még 16, Renew Europe-frakcióhoz tartozó EP-képviselő írta alá, köztük Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök is.

Tüntető diákok találkoztak Vera Jourovával

Donáth Anna szervezésében Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével találkozhattak az elmúlt hetek tüntetésein az első sorokban álló diákok. Pankotai Lili és diáktársai személyesen mesélhették el Jourovának történeteiket a magyar rendőrök brutalitásáról, és megmutatták neki az ezt dokumentáló fotókat is. 

„Jourová elmondta a diákoknak, hogy bár szorosan nyomon követik a magyarországi eseményeket, döbbenettel hallgatta a történeteiket. Nehéz elhinnie, hogy ma az Európai Unióban megtörténhet olyan, hogy az oktatásért tüntető fiatalkorú diákokat könnygázzal fújnak le, gumibottal vernek és rendőrségi intézkedés alá vonnak.” – osztott meg részleteket a találkozóról Donáth Anna közösségi oldalán. 

Donáth Anna később kétoldalú találkozón is egyeztetett Vera Jourovával, hogy támogatását kérje javaslatának megvalósításához.

Európával együtt sikerülhet

Nézd meg a videót, amelyben Donáth Anna összefoglalja, a terv lényegét, és azt is elmondja, miért hisz abban, hogy ezzel végre sikerülhet nyomást gyakorolni a magyar kormányra, hogy megoldja az oktatás válságát.

 

Borítókép: Donáth Anna és Vera Jourová

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest