Renew Europe logó

HOLNAP MAGYARORSZÁGA KONFERENCIÁK

EURÓPÁVAL KÖZÖSEN A MAGYAR OKTATÁSÉRT

2023. június 23. 15:00-19:00
CEU Auditórium, 1051 Budapest Nádor utca 15.

{

Magyarország ma szinte minden oktatási mutatóban a fejlett világ sereghajtói között kullog. Ez bebetonozza a társadalmi viszonyokat: aki szegénynek születik, az szegény is marad.

Nemzeti érdekünk az esélyteremtő oktatás, ami minden magyar gyermek számára megadja a felemelkedés lehetőségét. 

Donáth Anna

{

Magyarország ma szinte minden oktatási mutatóban a fejlett világ sereghajtói között kullog. Ez bebetonozza a társadalmi viszonyokat: aki szegénynek születik, az szegény is marad.

Nemzeti érdekünk az esélyteremtő oktatás, ami minden magyar gyermek számára megadja a felemelkedés lehetőségét. 

Donáth Anna

A magyar oktatási rendszer súlyos válságban. Miközben a mai, tudásalapú társadalomban ez az egyik legfontosabb tényező a társadalom jóléte szempontjából. Ahol jobb minőségű és egyenlőbb a közoktatás, ott az emberek tovább élnek jobb egészségben, többet keresnek és összességében magasabb az életminőségük. Ezen felül egy nemzet erejét egyre inkább tudásteremtő képessége adja, vagyis, hogy milyen tudást, milyen készségeket képes átadni a felnövekvő generációknak.

Magyarország ma szinte minden oktatási mutatóban az Európai Uniós lemaradók között van. Az iskolarendszer nem segíti a felemelkedés lehetőségét, így a legtöbb gyermek társadalmilag és anyagilag ugyanott marad, ahová megszületik. Rengetegen fejezik be az iskolát anélkül, hogy az életben használható kompetenciákhoz jutnának. A felsőoktatásban tanulók száma évről-évre csökken, rengeteg tehetséges fiatal hagyja el az országot, a diplomás végzettségűek arányában pedig továbbra is az utolsók között vagyunk az Európai Unióban. A magyar közoktatási rendszer színvonala ráadásul napról napra romlik. Az állami iskolák nem adnak 21. századi válaszokat a 21. század kérdéseire, és egyre kevesebb a tanár, mivel a pedagógusok mindössze a diplomás átlagbér 60%-át keresik.

Azonban ez a válság nem törvényszerű. Sőt, elérhető távolságra lenne egy modernebb, esélyteremtő, európai színvonalú közoktatási rendszer. Egy átfogó oktatási reform pusztán politikai akarat kérdése. Ráadásul az oktatás válságának megoldása mindenkinek érdeke, hiszen az oktatási rendszer minőségén múlik, hogy Magyarország a sikeres nemzetek közé emelkedik vagy a vesztesek oldalán ragad. 

A konferencián előadások és panelbeszélgetések során elismert szakemberek és szakmai műhelyek vezetőivel keressük a választ arra, hogy mit tehetünk Európával közösen a magyar oktatásért. A közpolitikai javaslatok mellett egy víziót is felvázolunk az oktatás területén dolgozó szakemberek segítségével, hogy milyen is lehetne a holnap iskolai oktatása? Bár az oktatás minden területén súlyos válságjelek tapasztalhatók a szakképzéstől a felsőoktatásig, konferenciánk fókusza most mégis a közoktatáson lesz. Így alaposan körbe tudjuk járni ezt a Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú témát.

Milyen témákat járunk körbe a konferencián?

N

Európai viszonylatban hogyan szerepel a magyar közoktatás?

N

Melyek a magyar közoktatási rendszer fő gyengeségei és problémái?

N

Milyen közpolitikai intézkedésekre lenne szükség ezek megoldására?

N

Hogyan nézhetne ki a holnap magyar oktatása?

N

Milyen létező jó gyakorlatok léteznek hazánkban az esélyteremtő, élményalapú, 21. századi oktatás területén?

N

Milyen rövid távú, azonnali lépésekkel lehetne javítani az oktatás minőségén?

Előadók és a panelbeszélgetések résztvevői

L.Ritók Nóra

L. Ritók Nóra

az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője

Pilz Olivér

Pilz Olivér

tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója

Varga Júlia

Varga Júlia

közgazdász, az MTA doktora

Horn György

Horn György

pedagógus, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium alapítója

Palya Tamás

Palya Tamás

tanár

Bódis Kriszta

Bódis Kriszta

a Van Helyed! rendszerének létrehozója, szakmai vezetője, író, dokumentumfilmes és pszichológus

Szelei Orsolya

Szelei Orsolya

aktív gimnáziumi tanár

Boros Tamás

Boros Tamás

Egyensúly Intézet igazgatója

Dukán András Ferenc

Dukán András Ferenc

oktatáspolitikus, tanár

Program

Házigazda: Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője

Beszédet mond Donáth Anna, európai parlamenti képviselő, a Holnap Magyarországa Egyesület elnöke, a Momentum EP-listavezetője

Beszédet mond L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, valamint az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója 

Pilz Olivér tanár, a Tanítanék Mozgalom alapító tagja, valamint Mészáros Bence, az Egységes Diákfront elnökségi tagja és Pankotai Lili, középiskolás diákok mutatják be azt, hogy milyen ma tanulni és tanítani a magyar oktatási rendszerben.

SZÜNET

Varga Júlia oktatáskutató felvezetője a magyar oktatási rendszer jelenlegi állapotáról

Panelbeszélgetés Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője és oktatáspolitikusa vezetésével az oktatási rendszer fő problémáiról és megoldásairól

 

A panelban részt vesz Varga Júlia oktatáskutató, Dukán András Ferenc, a Momentum oktatási szakértője és Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója.

SZÜNET

Jógyakorlatok bemutatása: Horn György – alternatív oktatási módszerek; Bódis Kriszta – alkotásközpontú, szociális és integrációs oktatás; Palya Tamás – gamification; Szelei Orsolya – finn oktatási rendszer

Panelbeszélgetés Orosz Anna vezetésével a jövő oktatásáról, európai színvonalú oktatásról

A panelban részt vesz Boros Tamás, Bódis Kriszta, Horn György, Palya Tamás, Szelei Orsolya.

Praktikus információk és regisztráció

A konferencia a Renew Europe, a Holnap Magyarországa Egyesület és a Momentum Mozgalom közös szervezésében valósul meg.

A konferencián való részvétel díjmentes, de regisztrációköteles.

Regisztrálni az alábbi gomb megnyomásával elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

Kérünk mindenkit, hogy a konferenciára 15 perccel a 15:00 órás kezdés előtt érkezzen, segítve ezzel a rendezvény pontos kezdését.

Olvasd el a Holnap Magyarországa Tervet!

Renew Europe