Gyorsított eljárást az Európai Bíróságtól a jogállamisági mechanizmusról!

Szerző: | dec 11, 2020 | Európa

Cseh Katalin és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőinek közös közleménye:

A jogállamisági feltételről szóló rendelet három hét múlva hatályba lép. Orbán Viktor annyit tehet, hogy kormánya nevében megsemmisítési eljárást kezdeményez ellene az Európai Bíróságon. Az elmúlt napokban született győzelmi jelentések alapja csupán az, hogy neki informálisan, egy semmin nem változtató papírfecnin megígérték: amíg nem születik döntés a megsemmisítésről, addig nem alkalmazzák a jogállamisági rendeletet sem. A probléma az, hogy egy hatályos jogszabály alkalmazásától nem lehet csak úgy eltekinteni holmi papírfecnik miatt. Ezt az Európai Parlament nem fogja hagyni! Ráadásul a bíróság gyakran lassan hoz döntést, akár két évig is elhúzódhat egy ilyen eljárás.

Kivéve, ha az alperes gyorsított eljárást kér. És ki az alperes? Többek között az Európai Parlament. Épp ezért első lépésként jövő héten közös javaslatunkra az EP dönt is arról, hogy amint Orbán Viktor megsemmisítési eljárást kezdeményez, mi állunk elébe, sőt, azt kérjük, hogy minél hamarabb, gyorsított eljárásban döntsenek is erről.

Nézzük-olvassuk a kormányfő macsónak szánt nyilatkozatait „férfimunkáról” meg rablóultiról. A valóság egyáltalán nem ilyen tesztoszteron-dús: Orbán egyszerűen ki akarja bekkelni, el akarja sunnyogni az igazságszolgáltatást a 2022-es választásokig. De nem hagyjuk. Tessék beleállni, rendesen bemondani a durchmarschot. Tudjuk, hogy a miniszterelnök azt szeretné, ha ő mondaná meg, mikor van vége a partinak. Az a rossz hírem van számára, hogy nálunk még elég sok ütőkártya maradt. Álljon bele, miniszterelnök úr! Nézzük meg egy gyorsított eljárásban, ki nyert valójában!

Cseh Katalin és Donáth Anna

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest