Gelencsér és Tompos nyílt levele Orbán Viktorhoz

Szerző: | aug 9, 2023 | Budapest

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője, valamint Tompos Márton, a párt frakcióvezető-helyettese és szóvivője írásbeli kérdéssel fordultak Orbán Viktorhoz (az iromány itt megtekinthető).

Magyarország miniszterelnöke és külügyminisztere ugyanis 2022. február 24-e óta nem talált módot arra, hogy a megtámadott ország fővárosába, Kijevbe látogasson. Ez a lépés tovább nem odázható, hiszen a két szomszédos ország kapcsolatait csak közvetlen tárgyalások útján lehet kimozdítani a mélypontról. Ez a lépés ma Magyarország és a kárpátaljai magyarság megkülönböztetett érdeke.

„Ideje volna végre tehát a barátságot építő gesztusoknak. Nem is lehetne jobb alkalom erre, mint augusztus 24-e, amely Ukrajna Függetlenségének Napja, amely nemcsak az anyaországban élő, hanem a magyarországi ukrán nemzetiségűek, valamint az éppen hazánkba menekülni kényszerülők körében is kiemelt jelentőséggel bíró ünnep. Kivételes alkalom lenne arra, hogy a szuverenitásáért, népéért és területei védelméért honvédő háborút folytató Ukrajna mellett nyíltan állást foglaljon Magyarország Kormánya.

Vajon mit válaszol kérdéseinkre Orbán Viktor?” – indokolta a levelet Gelencsér.

Az alábbi kérdésekre várjuk a válaszokat:
– Egyetért-e azzal, hogy a két szomszédos ország kapcsolatainak javítását, valamint a határon túli magyar kisebbség érdekeit szolgálná, ha – az Európai Unió többi tagállamának vezetőihez hasonlóan – nyíltan támogatná Ukrajna függetlenségi küzdelmét és határai sérthetetlenségét?
– Egyetért-e azzal, hogy ugyanabban a kérdésben nem lehet hitelesen két teljességgel különböző álláspontot képviselni? 2008-ban, Grúzia megtámadásakor ugyanis Miniszterelnök Úr úgy nyilatkozott, hogy „amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni”.
– Számíthatunk-e arra, hogy a Miniszterelnök Úr méltó módon köszönti a honvédő háborúját vívó Ukrajnát függetlenségének napja alkalmából, és a közeljövőben egy kijevi látogatással biztosítja szomszédunkat Magyarország támogatásáról?

A teljes írásbeli kérdés az alábbi felületen érhető el:
https://www.parlament.hu/irom42/04897/04897.pdf

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest