Fenntartható turizmus előadás az ESSCA Professional Clubban

Szerző: | jan 21, 2021 | Blog

Az egyik legismertebb hazai turisztikai szaklap, a Turizmus Online Szántó Zoltán beszámolóját közölte 2020. december 15-én, amelyben az ESSCA Professional Club online előadásáról számolt be. Az ESSCA egy Angers-i központtal működő nemzetközi üzleti egyetem, amely 1992 óta van jelen hazánkban. Az ESSCA Professional Club legutóbbi eseményén Árva László, a nemzetközi oktatási intézmény nyugalmazott professzora beszélt a turizmus kihívásairól és azokról a lehetőségekről, amit a COVID világjárvány jelenthet a turizmus megújulását illetően. Álláspontja szerint a járvány leküzdése után egy új korszak kezdődhet a globális turizmusban, amely a fertőzés terjedése előtt nagyon rossz irányba haladt. Mint mondta, az utóbbi idők „hagyományos” turizmusa ugyanolyan veszélyes volt hosszú távon, mint most a koronavírus-járvány. A járvány előtt az ágazatban az előadó szerint a környezetszennyezés és a tömegturizmus általános tendencia volt, a rengeteg utazás, különösen a repülés hozzájárult a tengerek és óceánok felmelegedéséhez.

Árva László emlékeztetett arra, hogy a Föld légköre 1910 óta folyamatosan melegszik, 1970 óta pedig felgyorsult ez a folyamat. A globális felmelegedés következményei – víz- és élelmiszerhiány, állat- és növényfajok eltűnése – miatt egyre sűrűbbek a nemzetközi és országokon belüli konfliktusok, felgyorsul a migráció, és végül új világjárványok jelennek meg.

A turizmus által generált környezetszennyező anyagok 40%-a a légi közlekedésből származik, a másik legszennyezőbb tevékenység a személyautó-forgalom, a szálláshelyek kibocsátása jóval alacsonyabb.

A járvány után viszont itt a lehetőség arra, hogy a turizmus új irányt vegyen, ez az irány pedig a fenntarthatóság lehet – hangsúlyozta Árva László. Mit tegyünk e cél érdekében? Utazzunk közeli helyekre: ha lehet, kerüljük a repülést és az autózást, menjünk vonattal, mondja a kutató. A turizmus másik problémájára, a tömegturizmus elkerülésére azt javasolja, hogy nagyobb területen kell szétosztani turistákat, tágasabb, ún. metadesztinációkat kell népszerűsíteni, ahol sokféle látni- és tennivaló érhető el relatíve nagy területen. Árva László véleménye szerint érdemes lenne idehaza is a zöld és önkéntes turizmus összekötése és népszerűsítése, ahogy azt például a bajor vagy skót erdészeteknél már gyakorolják. Budapest számára pedig a buliturizmus leváltására van szükség a turizmus újraindításakor: a kulturális és egészségturizmus erősítésére lenne szükség. Véleménye szerint érdemes lenne új wellness hoteleket építeni, a meglévőket pedig bővíteni Budapesten.

Ezen felül az üzleti és oktatási turizmus erősítése is hasznos lenne, mivel ezek jelentősen megváltoztathatják a város arculatát.

Ez AZ a Budapest