„Kiütöttük az első téglát a falból” – Fekete-Győr András beszéde az aláírások átadásakor

Szerző: | febr 21, 2017 | Beszédek

Szervusztok, jó napot!

Azt gondoljuk, hogy az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és legmagávalragadóbb időszaka volt, amit nagyon fogunk hiányolni. Bízunk benne, hogy még sok ilyen élményben lesz közösen részünk.

Két számot hoztunk. Az egyik a 45. 45 napja lesz a Fővárosi Választási Bizottságnak, hogy megszámolja a szavazatokat. Mi ez alatt Magyarország összes megyeszékhelyére el fogunk menni, mert eljött az ideje annak, hogy a helyi ügyekkel is foglalkozzunk, hogy helyi problémákat azonosítsunk. A legfontosabb, hogy kialakítsuk helyi szinten a cselekvés köreit.

A másik szám a 266 151. 266 151, tehát több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy olimpia helyett modern kórházakra és sikeres, jól felszerelt iskolákra költsük ezt a pénzt.

Nagyon-nagyon szeretném megköszönni mindenki nevében, minden egyes budapesti lakosnak azt, hogy aláírta ezt a kezdeményezést. Mindenkinek nagyon köszönjük a támogatást, és mindenkinek köszönjük azt, hogy saját maga is gyűjtötte az aláírásokat. Azt hiszem, ez volt az egyik legnagyobb ereje és eredménye ennek a népszavazási kezdeményezésnek: több tízezer ember válhatott egy igazán cselekvő mozgalom részévé.

Szeretném különösképpen megköszönni 1800 aktivistánknak azt a rendkívül kitartó munkát, amit harminc nap alatt, hóban, fagyban, latyakban beletettek és belefektettek a magyar demokráciába. Ők a legnagyobb hősei ennek a harminc napnak.

Ideje befejezni a rendszerváltást. Az elmúlt huszonnyolc évben sajnos nem sikerült lebontani a falat, amelyet negyven év szocializmusa alatt körénk építettek. Ha ez sikerült volna, akkor a Momentum most nem állna itt, nem létezne. Új kezdetet hirdetünk, új kezdetet szeretnénk, és a sikeres népszavazási kezdeményezésünk az első kiütött tégla ebből a falból. Sikerült végre kezünkbe venni a sorsunkat. Ezt mutatja az, hogy több mint negyedmillió ember csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Ennek már nagyon itt volt az ideje. Szükség volt arra, hogy egy kicsit foglalkozzunk a saját ügyeinkkel, hogy ne hagyjuk magunkat eltiporni. Olyan országban élünk, amiben az emberek félnek véleményt nyilvánítani, és amiben nagyon sok ember félelemből nem tudta aláírni az íveket. Őket sajnos meg tudjuk érteni, de nem szabad félnünk. És ez az egyik legfőbb üzenete ennek a harminc napnak.

Azt üzenjük a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, hatalmas mulasztás volt. A Momentum megtette helyettük is, de sajnos csak helyi szinten tudta kivitelezni. Óriási gyávaság lenne a részükről, ha most – annak ellenére, hogy mennyi ember jött fel a fővároson kívülről is, hogy gyűjtse velünk az aláírást – megpróbálnák ellehetetleníteni a népszavazást, akár azzal, hogy a népszavazás kiírása előtt visszavonják ezt a pályázatot.

Ez nemcsak gyávaság, de árulás is lenne a részükről. Elárulnának több százezer magyar embert, akik támogatják az olimpiarendezést. Az egy dolog, hogy mi a Momentummal úgy gondoljuk, hogy nem jött még el az ideje egy olimpiának Budapesten, de mindenkinek meg kell adnunk a jogot Budapesten, hogy kinyilvánítsa a véleményét, és erre a népszavazás a megfelelő eszköz.

Nyomatékosan felkérjük – több mint negyedmillió ember nevében – Orbán Viktort és Tarlós Istvánt, hogy legyen népszavazás és ne lehetetlenítsék el ennek a megtartását. De nem csak a Fidesznek kell magába néznie, hanem a Jobbiknak is. Ugyanis a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Jobbik szavazóinak többsége nem akar olimpiát Budapesten. Úgyhogy ideje a Jobbik vezetésének is beállnia a népszavazási kezdeményezésünk mögé.

Nagyon megható, hogy itt vagyunk mindannyian, és itt állunk több mint negyedmillió aláírás mellett. Ezek az aláírások jelentik az új kezdetet. Nélkülük nem éreznénk magunkban azt az erőt, amit érzünk. Összeszedjük minden energiánkat: folytatni kell a munkát.

266 ezer ember nyilvánított véleményt és sikerült kiütnünk az első téglát a falból. Ezért is kezdünk el országot járni. Negyvenöt napunk lesz rá, és természetesen utána is folytatni fogjuk, de a cél az, hogy mindenhol jelen legyünk, ott legyenek a cselekvés körei, foglalkozzunk a helyi problémákkal és szervezzük meg a helyi közösségeket. Ez a legfontosabb, ugyanis enélkül Magyarország gyenge lesz. Nekünk budapestieknek foglalkoznunk kell azokkal, akik nem Budapesten élnek, és ez vice versa így van, kölcsönösnek kell lennie. Arra buzdítunk mindenkit, hogy dobjuk el a jobboldali-baloldali szembenállást és végre egyezzünk ki egymással. Foglalkozzunk a közös problémákkal és keressünk közös megoldásokat. Ez lenne a cél mindenhol. Ez volt a cél Budapesten, ahol összejött oldalaktól függetlenül mindenki, több mint negyedmillió ember. És ez lesz a célunk helyi szinten is.

Tudom, hogy nagyon sokan követtek minket az elmúlt harminc napban, és nagyon szépen köszönjük még egyszer mindenkinek a támogatást. Minden magyar embernek üzenem, hogy fogjunk össze. Csatlakozzatok hozzánk, függetlenül attól, hogy idősek fiatalok, férfiak vagy nők, szegény vagy gazdagok vagytok. Mindenkire szükségünk van, és főleg arra, hogy közösen tegyünk saját problémáink megoldásáért.

Fotó: Huszti István, Index

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest