“Ez a Minimum!” – Kötelező az átláthatósági minimumprogram a Momentum jelöltjeinek

Szerző: | okt 11, 2019 | Közlemények, Magyarország

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa a párt polgármester- és képviselőjelöltjeivel tartott sajtótájékoztatón elmondta:  a polgármester- és képviselőjelöltek vállalták, hogy aláírják és magukra nézve kötelezően ismerik el az Átlátszó.hu, K-Monitor és Transparency International Magyarország által készített önkormányzati minimumprogramot, az Ez a Minimum!-ot (ezaminimum.hu).

Fekete-Győr András a sajtótájékoztatón elmondta: A Momentum számára az a minimum, hogy egy megválasztott képviselő, egy megválasztott polgármester nem lopja meg az adófizetőket, hanem az ország felzárkóztatásáért dolgozik. Mi azért hoztuk létre a Momentumot, mert egy tiszta, átlátható közéletet szeretnénk teremteni.

Ezért az Ez a Minimum! önkormányzati minimumprogramot minden polgármester- és képviselőjelöltje aláírja, az abban foglaltakat pedig betartja. Ezzel garantáljuk, hogy a Momentum mindig becsületes és tiszta politikát fog folytatni, és mindig számítani fogunk a civil szervezetekkel való együttműködésre.

Korrupció helyett igazságot – lopás helyett rendet kell teremtenünk az őnkormányzatainkban. 

Kerpel-Fronius Gábor elmondta: Kiemelt célunk, hogy az önkormányzatokat kinyissuk – elzárkózó, dölyfös hivatalokból nyitott, részvételre lehetőséget adó, sőt arra buzdító önkormányzatokat alakítsunk. Természetesen nem fog innentől mindenkit „érdekelni a politika”, de azok számára, akiket igen, lehetőséget és információt kell adnunk a megalapozott döntéshozatalhoz.

Ebben a szellemben támogatjuk, hogy az önkormányzat ne éljen azzal a jogával, hogy pénzt kér a közérdekű adatigénylésért, sőt, hogy az igényelt adatokat ne csupán az igénylő, hanem a teljes nyilvánosság számára tegye hozzáférhetővé az önkormányzat. És lehetőleg feldolgozható formában, ne – mint mostanában gyakorlat, a feldolgozást nehezítve.

Hisszük, hogy egy jól és hatékonyan működő önkormányzatnak nincs szüksége titkolózásra. Hisszük, hogy Magyarország polgárainak jól és hatékonyan működő önkormányzatokra van szüksége. Magyarország polgárainak az információ szabadságára, mesimerhetőségére van és a döntéshozatalban való részvételre van szüksége.

Ebben a szellemben írják alá a Momentum képviselőjelöltjei az ezaminimum.hu ajánlásait és vállalnak további lépéseket a Momentum antikorrupciós és átláthatósági akciócsomagjával, aminek a megvalósításához a választások után azonnal nekikezdünk.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest