EU: megállapodás született a jogállamisági feltételekről

Szerző: | nov 5, 2020 | Európa

Brüsszelben az Európai Unió intézményeinek tárgyalói november 5-én megállapodtak egy jogállami mechanizmus szövegében. Ez azt jelenti, hogy az uniós források ennek a mechanizmusnak a keretei között felfüggeszthetőek abban az esetben, ha az EU illetékes szervei a jogállamiság sérülését állapítják meg.

Az Európai Parlament részéről egyedüli magyar EP-képviselőként Cseh Katalin vett részt ezeken a tárgyalásokon.

Cseh Katalin elmondta:

„Végre van egy olyan garancia az Európai Unió kezében, ami a jogállamisági garanciákhoz kötheti az uniós pénzek kifizetését. (…) Az elmúlt egy évben sok embertől hallottuk, hogy Orbán Viktor olyan erős, hogy egy ilyen mechanizmus létrejötte elképzelhetetlen. Most mégis létrejött egy ez az egyezség Európában. Emlékezzünk erre minden alkalommal, amikor a Fidesz állítólagos legyőzhetetlenségéről van szó.”

A jogállamisági mechanizmus bevezetésével elértük, hogy:

– Egy újabb hatásos eszközzel akadályozhatja meg az EU a korrupt kormányokat az uniós pénzek elsikkasztásában.

– Orbán Viktor akaratával szemben a Magyarországnak járó uniós forrásokat védő rendszer alapját az Európai Bizottság által készített jogállamisági jelentések adják. A rendeletben ráadásul egyértelműen meghatározzák, mi is az a jogállam, aminek a létét számon lehet kérni a tagállamokon.

– Mostantól nem védheti be egymást két antidemokratikus, korrupt kormány az EU-ban: az igazságszolgáltatási mechanizmus elindításához nincs szükség az összes tagállami vezetőre, minősített többségű szavazással születnek majd a döntések.

– Nem a magyarokat fogják büntetni Orbán Viktor bűnei miatt, a mechanizmus egyik fontos célja, hogy csak a korrupt kormányoktól és strómanoktól vonják el a pénzt.

További részletek Cseh Katalin és Donáth Anna Facebook-posztjaiban.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek