Erasmus: közvetlen forrásokat kértünk az Európai Bizottságtól

Szerző: | jan 16, 2023 | Európa, Magyarország

Miután az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ programot a fideszes politikusokkal telerakott egyetemek esetében, több ezer magyar diák esik el a külföldön való tanulás lehetőségétől. Cseh Katalin, a  Momentum EP-képviselője levélben fordult a Bizottsághoz annak érdekében, hogy juttasson közvetlen forrásokat a programból kieső magyar diákoknak, ne őket büntesse a Fidesz-kormány bűnei miatt.

Donáth Annával arra kértük az Európai Bizottságot, hogy hozzon sürgős kiegészítő intézkedéseket, hogy a magyar diákok továbbra is hozzáférhessenek az Európai Unió Erasmus+ diákcsereprogramjaihoz” – írja Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin.

A Momentum politikusa szerint a Bizottságnak van mozgástere arra, hogy módot találjon a diákok támogatására. Ennek érdekében Cseh Katalin azt a javaslatot tette, hogy a programon belül szabadítson fel forrásokat, amelyeket közvetlenül a hallgatóknak szán, és egy helyi irodán keresztül vagy egy független harmadik fél segítségével végeztesse a pályáztatást – hasonlóan például a Norvég Alapoknál alkalmazott modellhez.

Cseh Katalinnak és Donáth Annának köszönhetően már 40 milliárd euróval nőtt a közvetlen források aránya az új hét éves költségvetésben.

„Határozott meggyőződésünk, hogy az európai intézmények erőfeszítései akkor működhetnek, ha a visszaélések felelősei ellen irányulnak” – zárja posztját a Momentum EP-képviselője.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Ez AZ a Budapest