Elvárásokon felül teljesít a Momentum kampánya!

Szerző: | ápr 6, 2018 | Blog

Lassan lezárul a 2018-as kampányidőszak, a Momentum fennállásának első választási kampánya. A legfontosabb eredmény hétfő hajnalban fog megérkezni, de addig is mutatunk pár izgalmas adatot, ami betekintést nyújt a kampány működésébe. (A lenti adatgyűjtés inkább válogatás az adatokból, nem a teljesség igényével készült.)

A kormány idén először korlátozta a pártok televíziós és köztéri megjelenéseit, de a változó médiafogyasztási szokások is alakítottak a pártok kampányain. Idén jóval több online videós tartalom született – kampányeszköz lett a pártok saját élő bejelentkezése is.

A Momentum kevesebb mint egy éve kezdte meg működését pártként, ami külön kihívást jelentett a kampánycsapatnak.

Ahogy a lenti adatok is jól érzékeltetik, a Momentum kampánya ettől függetlenül az elvárásainkon túl teljesített.

Az internetes szavazócsoport-célzásban (targetálásban) felülmúlta a vetélytársakat, és kimagaslóan pozitív visszajelzéseket kapott a többi ellenzéki párthoz képest.

A lenti elemzésben az ellenzéki pártok nyilvános, a közösségi oldalak által biztosított adatait használtuk fel. Az összehasonlítások időhosszai némileg eltérhetnek.

A Momentum általános Facebook-teljesítménye

Az ábrák a fizetett (zöld) és az organikus (kék) elérést mutatják. A Facebook-oldalak, azaz a pártok által megosztott tartalmat a Facebook egy algoritmus alapján rakja ki a kedvelőik és követőik hírfolyamába. Nem minden bejegyzés jut el minden kedvelőhöz. Ezért az oldalak csak fizetett hirdetéssel tudják elérni a kívánt célcsoportot.

Facebook-engagement, azaz a felhasználók bevonása

Ez a szám a felhasználók interakcióit mutatja a bejegyzéseinkkel, videóinkkal. Nem elég ugyanis a kampányüzenetet eljuttatni a választóhoz, ha az hidegen hagyja őket. Az engagement, a felhasználók bevonása magába foglalja az összes reakciót, így a negatív töltetű reakciót is, a hivatkozások megnyitását, megosztását, a hozzászólásokat. Megvásárolni csak megjelenést és kattintást lehet a Facebookon, így az emberek reakciója a Momentum bejegyzéseire jobb mérőszám, ha a kampányanyagok hatásfokát akarjuk vizsgálni.

Az elmúlt egy hét összes bejegyzés által kiváltott interakció (engagement):

Az oldalon történt engagement az elmúlt egy hónapban:

A 2018-as kampány eddigi, sok interakciót kiváltó bejegyzései (balról jobbra első, második és harmadik):

És a legtöbb kedvelést hozó bejegyzések (balról jobbra első, második és harmadik):


Az interakciókért folyt verseny megnyerése amiatt is nagy szó, mert például Gyurcsány Ferenc vagy a Jobbik oldala már alapból magasabb követőszámmal szálltak be a versenybe. Az adatokból jól látszik, hogy egyes bejegyzéseink nagyon sok felhasználót vontak be, és ez nem egyedi eset. A pártok által közzétett bejegyzések közül kimagasló a bejegyzésenkénti reakciók száma is.

Az engagement minősége nem mindegy, hiszen a Facebook beleszámolja a huhogókat is.

A kampányok imázsfilmjeit összehasonlítva azonban jól látszik, hogy a Momentum nemcsak sok interakciót teremtett, de ezek kimagaslóan pozitívak is voltak.

Az érdeklődés megindult

A nagy engagement-számok eredménye, hogy a Google keresőben is többen kerestek rá a “Momentum” kulcsszóra, és a Jobbik után a legkeresettebb párt lettünk.

Ez persze köszönhető annak is, hogy a Momentum új pártként, alacsony ismertséggel indul. Az érdeklődők, úgy tűnik, szimpatikusnak találták azt, amit láttak, hiszen a kampányidőszak egyik legmagasabb növekedését érte el a Momentum Facebook-oldala.

A kampányidőszakban mért kedvelők számának növekedése:

Növekedés minden csatornán

A növekedés minden csatornán megfigyelhető. Kampányidőszakban túlnőttük Facebookon az LMP kedvelőinek táborát, de a fiatalok által gyakrabban használt YouTube- és Instagram-követésekben is kiemelkedő eredményt hoztunk. A dologhoz hozzá tartozik persze, hogy a DK és az MSZP egyáltalán nem használja ezeket a csatornákat, de ők a fiatalok között egyáltalán nem építenek szavazói bázist.

A klasszikus médiafelületek is jól teljesítettek a Momentum kampányában

A televíziós hirdetések korlátozása miatt a kampányidőszakra 10 percet kapott minden párt a három rendelkezésre bocsátott csatornán. Így futottak kampányhirdetéseink az ATV-n, a Duna TV-n és az RTL-en. Ezen a csatornán az összes ellenzéki párt közül az MSZP-P-vel holtversenyben 2,6 millió embert értünk el egyszer és 1,2 millió embert legalább háromszor. Átlagosan több mint háromszor látták a nézők a filmjeinket.

A tömegvonzás beindult

A fenti eredményekből nem következtethető ki a választási eredmény, de az egyértelműen látszik, hogy az érdeklődés és a szimpatizánsok számának emelkedése már egy határozott trendet rajzolnak ki. Jól látszik, hogy

a kampányban hatékonyabban használtuk fel a rendelkezésre álló felületeket, és pozitívabb benyomást tudtunk kiváltani a választókból, mint a parlamentben ülő ellenzék.

Ez AZ a Budapest