Előválasztási tévhitek

Téves állítás:

A Fidesz el fogja csalni
az előválasztást

CÁFOLAT:

Az előválasztás biztonságát egy független civil szervezet, az aHang őrzi.

Az aHang rengeteg biztonsági elemet vezetett be, hogy megakadályozza a csalást: Online webkamerával egy ügyintéző előtt kell regisztrálni, a szavazást lebonyolító IT-rendszeren az ország legjobb szakemberei dolgoztak.

A sátras szavazásnál mindig legalább két ellenérdekelt félnekkell tartózkodnia a sátorban.

Téves állítás:

A Fidesz-szavazók mind el fognak menni egy súlytalan pártra szavazni, ezért nincs értelme az egésznek.

CÁFOLAT:

A Fidesz stratégiája az előválasztással kapcsolatban nem a leggyengébb jelölt kiemelése, hanem az egész előválasztás eljelentéktelenítése.

Ha lenne is esély erre, akkor a legjobban éppen a magas részvétellel lehet védekezni ellene: el kell menni szavazni, hogy valóban az ellenzéki érzelmű választók akarata érvényesül.

Téves állítás:

kamuprofilok ezrei fognak regisztrálni online, amivel megtorpedózzák az előválasztást

CÁFOLAT:

Az online szavazáshoz regisztráció szükséges, ami megakadályozza azt, hogy kamuprofilok vegyenek részt a szavazáson.

A regisztráció videóhívás keretén belül zajlik, az aHang ügyfélszolgálati munkatársának kell felmutatni az azonosításra szolgáló okmányt.

Téves állítás:

Nem is lesz igazi választás: mindenhol egy jelölt lesz, mert már megegyeztek a pártok.

CÁFOLAT:

A 106 választókerületből mindössze 11-ben van egy induló, vagyis a körzetek 90%-ában érdemi verseny várható egyéni jelöltek között is, miniszterelnök-jelöltek között pedig mindenhol.

Bár a visszaléptetésekben a Momentum is részt vett, de komoly vörös vonalakat húztunk meg: korrupciógyanúba keveredett, vállalhatatlan jelölteket nem támogatunk, jöjjenek bármely pártból.

Az előválasztási verseny tehát igenis valós, arról is döntünk, hogy kormányváltás után milyen lesz a jövő Magyarországa.

Téves állítás:

Ez nem igazi összefogás, egymással marakodnak az ellenzéki pártok!

CÁFOLAT:

Az előválasztás éppen az összefogásról szól, hiszen minden résztvevő megállapodott abban, hogy a Fidesz ellen a 2022-es választáson egyetlen ellenzéki jelölt lesz.

A versenyzés óhatatlanul szül némi feszültséget, de fontos látni, hogy itt nem ellenségekről, hanem ellenfelekről van szó, a legalapvetőbb értékrendben és az előválasztás eredményének elfogadásában egyetértenek a résztvevő pártok.

Téves állítás:

Új arcokkal indultok, mégis beálltatok régi jelöltek mögé!

CÁFOLAT:

A Momentum egyik fontos célja a Orbán Viktor rendszerének megdöntése, egy másik pedig a társadalmi béke megteremtése és a politika megújítása: ezért is állította a Momentum a legtöbb jelöltet a pártok közül.

Mindkét célunkhoz illeszkedik az, hogy néhány jelölt javára visszalépünk: ha ugyanis úgy ítéltük meg, hogy a másik párt jelöltje, értékrendszerünkhöz közelálló, teljesítményelvű politikát folytat, akkor ott igenis inkább összefogással lehet tenni egy újabb lépést a Fidesz leváltása felé.

Gyakori kérdések

Hány fordulós a miniszterelnökjelölt-választás?

A miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják. A második fordulóban a három legtöbb szavazatot kapott jelölt közül választják ki a választók azt, aki végül kiáll majd Orbán Viktor ellen 2022-ben.

Hány szavazatom lesz?

Az első fordulóban két szavazata van mindenkinek, az egyiket a miniszterelnök-jelöltre, a másikat az egyéni jelöltre lehet leadni. A második fordulóban már csak egy szavazat áll a választópolgárok rendelkezésre, amelyet a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt egyikére tud leadni.

Csak egy jelöltnek adhatok ajánlást?

Nem, ajánlást korlátlan számban lehet adni, legyen szó egyéni jelöltről vagy miniszterelnök-jelöltről.

Hány fordulós az egyéni jelöltek kiválasztása?

Az egyéni jelölt személye már az első fordulóban eldől: a legtöbbet kapó jelölt lesz a fideszes jelölt kihívója 2022-ben. Itt tehát nincs szükség a szavazatok legalább 50%-ra, a győztes-mindent-visz szemlélet érvényesül.

Hogyan tudok online szavazni?

Online szavazáshoz webkamerás készülékre (webkamerás számítógép vagy laptop, tablet vagy telefon), lakcímkártyára ÉS személyazonosításra szolgáló igazolványra (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) lesz szükséges. Ezekkel tudsz majd beregisztrálni a szavazásra.

Miért a Momentumra szavazzak?

A Momentum a legfiatalabb párt Magyarországon, egyben a rendszerváltás óta a legerősebb Parlamenten kívüli párt is. A Momentum a garancia arra, hogy a 2022-es kormányváltás után valódi változás fog bekövetkezni Magyarországon és elindulunk egy új, nyugati Magyarország megteremtése felé. A Momentum jelenti a megújulást az ellenzéki oldalon és a magyar politikában. Támogasd te is a Momentum jelöltjeit az előválasztáson!

Momentum logó
Copyright 2021 © Momentum Mozgalom
Minden jog fenntartva
X