Ellenzéki pártok: a kormány cserbenhagyta az embereket

Szerző: | jan 30, 2021 | Közlemények, Magyarország

Az ellenzéki pártok elnökei megtartották az ötödik találkozójukat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy kormány válságkezelése megbukott, mert miközben ezermilliárdokat szórtak el felesleges célokra, több százezer önhibáján kívül bajba jutott embert hagytak cserben. Az ellenzék azt követeli, hogy a kormány végre nyújtson valódi segítséget: emelje meg az álláskeresési járadék összegét és hosszabbítsa meg az időtartamát, emelje száz százalékra a táppénzét azoknak, akik koronavírusfertőzés miatt esnek ki a munkából, adjon legalább hetven százalékos bérpótlékot minden olyan szektorban, ahol a vállalkozások bevétele jelentősen csökkent, fizesse ki a szociális dolgozóknak az ötszázezer forintos bérkiegészítést, és teljes egészében kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó elvonása miatt.

Az ellenzéki pártok ebben a nehéz időben is kiállnak a kormány által össztűz alá vett vidéki tudományegyetemek, s minden más felsőoktatási intézmény autonómiája mellett és elítélik a felsőoktatási intézmények közalapítványi fenntartásba adását. A Fidesz ezzel nem az oktatás színvonalának emelését, hanem a hatalmának bebetonozását, egyfajta árnyékállam létrehozását akarja elérni. 2022-ben a kormányváltást követően visszaadjuk az egyetemek és főiskolák autonómiáját, valamint garantáljuk a kormányzattól és a pártpolitikától mentes működésüket.

A kormányzati válságkezelés kudarca miatt az emberek most valódi válaszokra és közös megoldásokra várnak, ezért az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy tavasszal a közös programot társadalmi vitára bocsájtják

DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest