Együttműködési megállapodást írt alá a Momentum a V21 csoporttal

Szerző: | ápr 16, 2019 | Magyarország

Az egykor V18 csoport néven ismert, korábbi kormányok minisztereiből és államtitkáraiból, meghatározó személyeiből álló közösség a tavalyi országgyűlési választások előtt lépett a nyilvánosság elé. Céljuk az ellenzéki választók részvételre buzdítása, és a legesélyesebb ellenzéki jelöltek népszerűsítése volt. Az újraalakuló csoport megállapodott a Momentummal, hogy a jövőben, különösen az európai parlamenti választásokon, kölcsönösen segítik, támogatják egymást.

Balázs Péter volt külügyminiszter, a V21 társelnöke elmondta, ma a tét sokkal nagyobb, mint a korábbi európai parlamenti választásokon. A tét a demokrácia alapjaihoz való visszatérés és a Nyugat felé fordulás. A korábbi külügyminiszter szerint a Momentum mind értékei, mind céljai tekintetében jó esélyekkel indul az európai parlamenti választásokon, ezért segítik a pártot a bekerülésben.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a V21 alapító tagja elmondta: a V21 arra buzdít mindenkit, hogy éljen a választás jogával, és szavazzon olyan erőkre, amelyek közösen tudják képviselni az európai és a magyar értékeket: az emberi jogokat, a szolidaritást, a fenntartható fejlődést, az európai versenyképességet és az európai összetartozást. A jelenlegi kormányra utalva elmondta azt is, hogy a szövetségesekkel való konfliktusok generálásával nem lehet a nemzeti érdeket felmutatni és hatásosan képviselni.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hangsúlyozta, a V21 megvalósította az oldalakon átívelő politikai kiegyezést, és nincs kétsége afelől, hogy a Momentum és a V21-ek egy értékközösséget alkotnak. A pártelnök szerint súlyos mulasztások történtek az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta, és ezért nem tart Magyarország ott, ahol kellene.

“Hiába kapott Magyarország napi 12 000 milliárd forintot az EU-csatlakozás óta, ezeknek a pénzeknek az ellopására és elherdálására nincs mentség. Ma Magyarországon minden évben egy városnyi, harmincezer ember hal meg azért, mert nincs megfelelő orvosi ellátás. Ha bemegyünk az iskolákba, azt látjuk, hogy szavazógépeket nevelnek. Százezrek hagyták el Magyarországot azért, mert nincsen biztos megélhetés. Azért kell dolgoznunk, hogy ez a jövőben másképp legyen.”

A V21 csoport Válasszuk Európát című felhívása innen tölthető le. 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest