Donáth Anna a Momentum európai parlamenti listavezetője

Szerző: | ápr 2, 2023 | Európa

A Momentum Küldöttgyűlése április 2-án hivatalos döntést hozott arról, hogy Donáth Annát, a párt jelenlegi EP-képviselőjét jelöli a párt Európai Parlamenti listájának élére, akit Cseh Katalin EP-képviselő követ. 

A jövő évi EP-választáson az országgyűlési választás óta először mondhatnak majd véleményt a választók a magyar kormány politikájáról, így az elszabaduló inflációról, az egyre kilátástalanabb magyar oktatási helyzetről és természetesen arról, hogy Magyarország saját kormányának hibájából nem jut hozzá az uniós pénzekhez. A választás tétje az is, hogy az ellenzék milyen formában, mely párt vagy pártok vezetésével fordul rá a 2026-os országgyűlési választásokra.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a döntés kapcsán a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, ezzel a Momentum a legnépszerűbb politikusokkal vág neki a jövő évi EP-választásoknak.

Donáth Anna és Cseh Katalin 2019 óta hónapról hónapra bizonyítják, hogy rászolgáltak a választók bizalmára. Anna első európai parlamenti ciklusa alatt 800 millió eurónyi plusz támogatást harcolt ki a civileknek. Ez fontos eredmény, mert a hazai civil szervezetek ma erejükön felül teljesítenek, miután az állam kivonult számos közfeladat ellátásából. Ezek a szervezetek egyre több egészségügyi, szociális és oktatási feladatot látnak el, emiatt a munkájuk életbevágóan fontos szerepet tölt be a magyar társadalomban. Ugyancsak Annának köszönhető, hogy a kezdeményezésére felállt az európai szintű Pegasus-vizsgálóbizottság.

 

De az a jogállamiság mechanizmus sem jött volna létre Cseh Katalin és Donáth Anna nélkül. Katka ráadásul az egyetlen magyar EP-képviselő volt a tárgyalóasztal körül, ennek köszönhetően pedig megvédhetjük a magyaroknak járó EU-s pénzeket a korrupciótól és kikényszeríthejtük, hogy a kormány végre arra költse az uniós támogatásokat, amire szükség van: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre.

 

Katka amellett, hogy a magyar jogállam európai szintű védelmében vállalt oroszlánrészt, elérte, hogy az Európai Parlament az ő javaslatára mondja ki, uniós célnak kell lennie, hogy a városok közvetlenül is juthassanak uniós forrásokhoz. Helyben ugyanis sokkal inkább tisztában vannak az emberek valódi igényeivel. Egyértelmű, hogy az EU-s forrásoknak ez az egyik legjobb felhasználási módja” – áll Gelencsér Ferenc posztjában.

A Momentum elnöke az írását azzal zárta, hogy büszke arra, hogy a Momentumnak ilyen EP-képviselői voltak eddig is, és sok erőt ad a következőkre, hogy ő is és a Momentum teljes közössége azért dolgozhat, hogy ők továbbra is hazánkat képviselhessék az Európai Unióban.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest