Debrecen: az LMP, az MSZP és a Momentum közös álláspontja

Szerző: | febr 3, 2023 | Magyarország

Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője január 23-án adta be helyi népszavazási kérdését, amelynek célja megakadályozni hogy egy vízmérgező kínai akkumulátorgyárat építsenek a városban a debreceniek megkérdezése nélkül. Február elején a Momentum, az LMP és az MSZP politikusai sajtótájékoztatón jelentették be: öt pontba foglalt közös álláspontot alakítottak ki az ügyben.

1. Egyetértünk a helyi lakosok, civil mozgalmak, szervezetek tiltakozásával, amely szembe megy minden olyan szándékkal, amely a lakosság hiteles tájékoztatása, előzetes egyetértése nélkül vegyi üzemet készül építeni Debrecenben vagy annak környezetében.

2.Támogatjuk a lakosok, civil szervezetek ezzel kapcsolatos tiltakozó akcióit, megmozdulásait.

3. Helyi politikusként kötelességünknek érezzük, hogy segítséget nyújtsunk a lakosság hiteles tájékoztatásában és a véleménynyilvánításhoz szükséges aláírások gyűjtésében.

4. Elvárjuk a kormányzat és az önkormányzat felelős döntéshozóitól, hogy a tervezett beruházások minden olyan lényeges adatát, paraméterét hozza nyilvánosságra, amely a lakosság életmódját, élhető környezetét döntően befolyásolhatja.

5. Követeljük a döntéshozóktól, hogy a beruházás tényleges megkezdése előtt hitelesen győződjön meg a lakosság véleményéről, és ne próbáljon kivitelezést megvalósítani a lakosság többségi véleményével szemben!

Nem árulunk zsákbamacskát: a helyi népszavazást mi azért kezdeményezzük, mert nemet mondunk a súlyosan környezetszennyező, Debrecen víz- és levegőminőségét jelentősen rontó gigagyárra.

Kérjük, hogy mindazok, akik segíteni szeretnének az aláírásgyűjtésben, csatlakozzanak a Semmit rólunk nélkülünk – Debreceni népszavazást! nevű Facebook-csoporthoz. Mindenkire számítunk, aki tenni akar azért, hogy sikeres legyen a népszavazási aláírásgyűjtés.

Védjük meg Debrecen termőföldjeit, városunk vizeit, azaz Debrecen jövőjét. Mondjunk nemet a környezetromboló akkumulátorgyárra!

Kijelentjük, hogy nem tekintjük hitelesnek, egyértelműnek az akkumulátorgyár beruházási terveinek eddig megismert adatait, paramétereit. Elítéljük a veszélyek lekicsinylésének és az előnyök felnagyításának látható szándékait. Nem látjuk a zöldnek kikiáltott, külföldi tulajdonú beruházás gazdasági előnyeit, véleményünk szerint a vízigény, az energiaigény és a szükséges munkaerő feltételei nem állnak fenn. Támogatjuk a zöld beruházásokat, de nem akarunk akkumulátor nagyhatalom lenni! Ha környezeti veszélyekkel jár, még középhatalom sem! Élhető várost akarunk!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Ez AZ a Budapest