Cseh Katalin levélben fordult az uniós biztoshoz az aszálykárok miatt

Szerző: | aug 17, 2022 | Európa, Magyarország

A Momentum előző héten jelentette be, hogy az aszálykárok enyhítése érdekében aszály-mentőcsomagot fog benyújtani a Parlamentben az első őszi ülésnapon. Most Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, számolt be róla, hogy az Európai Unióhoz fordult annak érdekében, hogy a felmérje mekkora támogatáshoz juthatna hazánk a károk enyhítésére.

„Az Európai Unió Szolidaritási Alapja plusz forrásokat jelenthet a bajban: ez a pénzalap természeti katasztrófák (például árvizek, földrengések, aszályok) kárainak enyhítésére használható, és részben fedezhetné a kárenyhítő alap Momentum által javasolt bővítését.” – emelte ki bejegyzésében a Momentum politikusa azt, hogy a magyar kormány 12,5 milliárd forintos kárenyhítő alapja fájóan kevés.

A Momentum mentőcsomagjában olyan pontok szerepelnek, mint hogy emeljék fel a kárenyhítő alapot 500 milliárd forinttal, a kormány támogassa a megnövekedett takarmány költségeket, vagy hogy a területalapú támogatásokat még szeptemberben fizessék ki. Cseh most ehhez a csomaghoz szeretne segítséget kérni az EU-tól.

„Ferreira biztostól azt szeretném megtudni, milyen tervvel készül az Európai Bizottság az Európa-szerte katasztrofális aszályhelyzet kárainak enyhítésére, jelezték-e már tagállamok, hogy szükségük van segítségre, és milyen alapokból állnak rendelkezésre források a bajba jutott gazdák segítésére.” – tette hozzá Cseh Katalin.

Posztja végén az EP-képviselő elmondta, hogy az aszály egész Európát érintő probléma és az uniós támogatások hazahozatalához együttműködő magyar kormányra lenne szükség, amely végre kiegyezne a Bizottsággal és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.

Ez AZ a Budapest