Bemutattuk roma emancipációs programunkat

Szerző: | ápr 13, 2021 | Magyarország

A Momentum egy videóban bemutatta roma emancipációs programját, amely a roma társadalom felzárkóztatását és az esélyegyenlőség megteremtését tűzi ki céljául.

A programot Donáth Anna, a Momentum Európai Parlamenti képviselője; Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes; Lőcsei Lajos, a Momentum roma stratégiáért felelős politikusa és Hornyák Evelin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4. választókerületének momentumos jelöltje mutatták be.

“A Momentumban abban hiszünk, hogy a cigányság a nemzet szerves része, kultúrája és történelme mindaz, amire mi is büszkék lehetünk. Ezzel szemben a cigányellenesség és az idegengyűlölet a mindennapunk sajnos elvitathatatlan része, amit az állami szintre emelt gyűlöletkeltés tovább fokoz. Ezen változtatnunk kell, közösen.”

– mondta a Momentum EP képviselője.

“Csak együtt, közösen lehet sikeres hazát, jövőt építeni! Hiszünk egy olyan országban, ahol a szegény cigány ember is tisztességes, becsületes munkával fel tud emelkedni a gazdag társadalomba, és ott is tud maradni.”

– emelte ki Lőcsei Lajos.

Hornyák Evelin elmondta:

“A Momentum programja elkötelezett amellett, hogy az esély biztosítása az állam feladata mindenki számára.”

Közmegegyezést teremteni a roma esélykiegyenlítés kérdésében. Ez Kerpel-Fronius Gábor szerint a legnagyobb kihívás.

“Ennek legjobb módja, ha a roma közösség tagjait és szervezeteit együttműködésre hívjuk. Így elérhetjük azt, hogy közösen mi, nem romák és romák együtt befejezzük a harminc éve megkezdett rendszerváltást.”

A roma emancipáció program legfőbb pontjai:

  • Közös munka: a roma közösségeket és civil szervezeteket be kell vonni a döntéshozatalba, közösen kell dolgoznunk.

  • Munkaerőpiac: támogató kedvezményeket kell biztosítani a munkáltatónak, valamint el kell érni több roma bevonását a hiányszakmákba, a pedagógiában , a közszférában és az egészségügybe.

  • Okatás: tankötelezettséget vissza kell állítani 18 éves korra. Emellett támogatást kell biztosítani a különleges oktatási intézményeknek és kistérségi iskoláknak, biztos háttérat a jól működő tanodáknak.

  • Diszkrimináció elleni küzdelem: vissza kell állítani az önálló Egyenlő Bánásmód Hatóságot, valamint a nemzetiségi és kisebbségi ombudsmant.

  • Egészségügy: elérhetővé kell tenni az alanyi jogon járó ellátási csomagot mindenki számára, illetve javasoljuk roma mediátorok alkalmazását az egészségügyben és a rendvédelemben.

  • Kultúra és identitás: a főváros már elkezdte a munkát a megújított Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központtal. Létre kell hozni roma múzeumokat és közösségi házak hálózatokat és különös figyelmet kell fordítani a cigány származású szereplők megjelenítésére a közterületeken és az oktatásban.

  • Élhető lakókörnyezet: rehabilitálni kell a szegregátumokat, mert mindenkit megillet a pormentes útburkolathoz, vezetékes ivóvízhez és élhető lakókörnyezethez való jog.

A részletes program ezen az oldalon elolvasható.

Mi a Momentumban hiszünk abban, hogy sikeres országot és szebb jövőt csakis a kisebbségek támogatásával és nem diszkriminálásával lehet teremteni! Csakis velük, semmit nélkülük!

Ez AZ a Budapest