Azonnali, és hathatós segítségre van szükség az idegenforgalomban

Szerző: | szept 26, 2020 | Hírek, Közlemények, Magyarország

Miközben a hazai GDP mintegy 10 százalékát kitevő, több, mint 400 ezer embernek munkát adó turizmus gyakorlatilag összeomlott, a kormány tétlenül nézi, ahogy vállalkozások mennek tönkre, és hogy százezrek megélhetése kerül veszélybe. Az eddigi kormányzati intézkedések a munkavállalók helyett elsősorban Mészáros Lőrinc luxusszálloda-fejlesztéseit segítették.

 

Az idegenforgalomban dolgozó emberek védelme érdekében azonnali, és hathatós segítségre van szükség. Jelen helyzetben nem központi hivatalok működtetésére, és NER-közeli oligarchák szállodáinak felújítására kell közpénzt költeni, hanem a turizmusból élő magyar családok megélhetését, az ágazatban valódi értéket teremtő, de jelenleg bevétel nélküli vállalkozások és alkalmazottjaik kiesett jövedelmét kell pótolni! 

Ennek érdekében célzott adókedvezményeket kell biztosítani a bajba jutott turisztikai vállalkozásoknak: azon cégek esetében, akiknek a bevétele kevesebb, mint a felére esett vissza a tavalyi első 9 hónaphoz képest, az iparűzési adót vállalja át az állam, a TAO egyharmadát engedje el, további egyharmadát pedig fél év halasztással kelljen csak befizetni.

A Momentum emellett Turizmusvédelmi Pénzügyi Alap létrehozását javasolja, amelynek megvalósításával mérsékelhetők az ágazat gazdasági teljesítményének kilengései.

Az Alap kezdeti feltöltése a költségvetés “XXI. Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezet, 20. cím, 1. alcím, 11. Turisztikai fejlesztési célelőirányzat jogcímcsoportja” működési és felhalmozási kiadásaira tervezett közel 90  milliárd forint egy részének átcsoportosításával történik. Az Alap által nyújtott támogatásból olyan turisztikai tevékenységet végző vállalkozások részesülhetnek, amelyek 2019-ben pozitív hozzáadott értéket állítottak elő, de az előállított hozzáadott érték nem haladta meg az 500 millió forintot. Egy-egy vállalkozás a rendelkezésre álló forrás függvényében, sávosan meghatározott módon részesülhet támogatásban.
Az állami költségvetésben mindaddig szükséges az Alap számára forrást biztosítani, amíg a turisztikai ágazatok recesszióban vannak. Fellendülés esetén a turisztikai vállalkozásoknak “extra költségvetési hozzájárulást” kell fizetniük, az előállított hozzáadott értékük 5%-ának megfelelő mértékben. Ezek a befizetések az Alapba kerülnek, és egy újbóli visszaeséskor már ez biztosít transzfereket az ismét bajba jutott vállalkozásoknak.  

A válság alatt a bajba jutott vállalkozások megsegítése mellett a turizmus strukturális átalakulását is elő kell segíteni. Ennek eszközeként a Növekedési Hitel Programon belül egy olyan speciális konstrukció kidolgozását javasolja a Momentum, amely a képzési, digitalizációs valamint “zöld” projekteket megvalósító turisztikai vállalkozások számára biztosít kedvezményes hitel felvételének lehetőségét.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest