Az ötödik Orbán-kormány nem alkalmas Magyarország problémáinak megoldására

Szerző: | máj 19, 2022 | Beszédek, Magyarország

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője vezérszónoklatában számonkérte az új kormányt, hogy a vizes-vb vagy a Giro d’Italia miért fontosabb a magyarok egészségénél, a fiatalok jövőjénél vagy a tanárok fizetésénél.

Nézd meg a teljes beszédet, vagy olvas el a szövegét a videó alatt!

 

A Magyarország előtt álló feladatok megoldására Orbán Viktor új kormánya nem alkalmas. Ez részben a zavaros struktúra, a hiányzó funkciók miatt van így. Részben pedig azért, mert a következő években olyan kihívásokkal kell a nemzetnek egyszerre megküzdenie, mint a rendszerváltás óta egyszer sem.
A Momentum ezért támogatni fog minden olyan javaslatot, ami Magyarországot megvédi, építi, jobbá teszi, de ellenez minden rossz megoldást. Ez a kormány azonban egy rossz politika folytatása, ezért nem támogatjuk, és a korrekcióját kérjük.
Amikor az új kormányról szavaztunk, arról is dönteni kellett, képes lesz-e ez a csapat hazahozni a pénzeket az utolsó eurócentig. Értsük jól az Orbán Viktort győzködő uniós vezetők gesztusát: a magyar polgárok a túszok, az európai vezetők pedig a túsztárgyalók, akik megpróbálják a fenyegetőző magyar miniszterelnököt jobb belátásra bírni.
Felelősség terheli a kormányt, mert van egy csak ránk jellemző válság, egy jövő-válság Magyarországon. Az elmúlt 12 év egyértelműen kudarcos területe az oktatás és az egészségügy. A magyar közoktatás rendszerét kizárólag az alulfizetettségük ellenére elhivatott iskolai dolgozók és pedagógusok tartják össze. Magyar specialitás lett a minden szakot helyettesítő tanár és papíron gyerekfelügyeletnek hazudott tanóra. Meg az a pedagógus életpályamodell, ahol valódi dilemma, hogy valaki a tanítás mellett mestertanári minősítést, vagy egy takarítói mellékállást célozzon-e meg, ha több pénzt szeretne.
Felelős az elmúlt tizenkét év azért is, hogy a Fidesz-kormány saját szerve, az Állami Népegészségügyi Központ 2013-as jelentése szerint két év alatt kisvárosnyi magyar, 32 ezer ember hal meg azért, mert rossz minőségű az egészségügy. Még egyszer: ezt nem én állítom, hanem a Fidesz-kormány – saját magáról. Azóta a számok valószínűleg nem javultak, de több ilyen jelentés nem készült. Nem nehéz kitalálni, miért. A Momentum nem a nemzetközi giga sportrendezvények ellen jött létre, de nehéz belátnom, hogyan képesek vizes vébére meg Giro d’Italiára szórni a közpénzt, miközben ennyi magyar hal meg értelmetlenül, és ennyi gyerek jövőjét veszik el az oktatás alulfinanszírozásával.
Oktatási és egészségügyi minisztériumot eleve nem találunk az új szerkezetben. Persze egy önálló minisztérium sem lenne garancia a sikerre, de biztosan jó ötlet egy nulla egészségügyi tapasztalattal rendelkező korábbi rendőrfőnökre bízni annak a területnek az irányítását, ami két évtizede a legnagyobb válsággal küzd Magyarországon? Mi az oka annak, hogy két külön minisztérium foglalkozik a közoktatással és felsőoktatással, mintha nem a mai általános iskola alapozná meg a középiskolások és egyetemisták jövőjét? Azt pedig egyenesen ijesztő látni, hogy a szociális terület, tehát a szegénység felszámolása is Pintér Sándor alá kerül. Miféle társadalmi mobilitást lehet elérni gumibotokkal? Vagy küld majd egy SMS-t, hogy kérjük, üljön át egy másik társadalmi osztályba?
Nagyon jó lenne, ha az Orbán-kormány leszámolna azzal, hogy a szegényeket üldözi a szegénység helyett. Nem igaz, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér. József Attilának, a gyufát feltaláló Irinyi Jánosnak vagy Csontváry Kosztka Tivadarnak soha nem volt semmije, de örökségük óriási, többek közt rájuk lehetünk magyarként büszkék.
Egy pandémia után, egy elhúzódó háború szomszédságában az új kormány közel fele, hat tárca foglalkozik gazdaságpolitikával. Mintha semmit nem értettek volna meg az elmúlt két évből. Minek kell történnie, hogy Orbán Viktor legalább a saját embereiben megbízzék, ne pedig versenyeztesse őket? Tényleg mindennél fontosabb, hogy egyetlen Fidesz-politikus se nőhessen Orbán Viktor fölé? Hogy fog ez a kormány működni? Ha például egy miniszter csökkenteni akarja a kisvállalkozók terheit (és ezt mi támogatnánk, jegyzem meg), hogy viszi át a másik öt gazdasági tárcán? Ilyen szerkezetet nem tudunk támogatni.
És vannak rossz személyi döntések is. Szerintem még Pintér Sándor is egyetért velem abban, hogy nem jó ötlet arra a Rogán Antalra bízni az összes polgári titkosszolgálat működtetését és a korrupció ellenőrzését, aki a letelepedési kötvénybizniszt tető alá hozta. Azt a programot, amely megengedte nemzetközi bűnözőknek, köztük a saját népét vegyi fegyverrel bombázó szíriai elnök táskás emberének és potenciális külföldi kémeknek, hogy pénzért magyar állampolgárságot vásároljanak.
Nem vagyok a pártpolitika ellensége. De nekem úgy tűnik, hogy a hatalomkoncentráció és a hatalommegosztás volt a kormány kialakításának szervezőelve, ahelyett, hogy Magyarország érdeke lett volna. Egy ilyen kormányt pedig a frakciónk nem támogathat.
Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest