Az Európai Bizottság szerint sem jogállam Orbán rendszere

Szerző: | szept 30, 2020 | Európa, Közlemények, Magyarország

Szeptember 30-án hozta nyilvánosságra éves jogállamisági jelentését az Európai Bizottság, amelyben súlyosan krizitálja a magyar kormány demokráciaromboló tevékenységét. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a jelentéssel kapcsolatban elmondta:

“A jelentésben semmi meglepő nincs, hiszen mindenki tudja, hogyan zajlott a magyar demokrácia és jogállam leépítése az elmúlt tíz évben. Mégis fontos rögzíteni: a Varga Judit-féle hazugságok már nem működnek Európában, és a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság is egyetért azzal, hogy Orbán Viktor rendszerét már nem lehet valódi jogállamnak nevezni. 

A jelentés szerint például Polt Péter ügyészsége alatt “korlátozottan zajlanak” egyes korrupciós ügyekben folytatott büntetőeljárások – ez valójában az óvatos megfogalmazása annak, hogy a miniszterelnök családtagjai, strómanjai, és más magas rangú kormánytagok következmények nélkül követhetnek el bármilyen korrupciós cselekményt.

A kormány elbukott, mert nem volt hajlandó változtatni a jogállam-romboló politikáján és az uniós pénzek magánvagyonná alakításán. Ezzel pedig azt kockáztatja, hogy Magyarország minden uniós pénzt elbukik a következő időszakban. Közös felelősségünk, hogy a kudarc ne hulljon vissza a magyar emberekre, az európai értékek érvényesüljenek, és egy igazságos és emberséges jogállamot építsünk.”

További részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

Kapcsolódó:
24.hu: Elég keményen ír az uniós jogállami jelentés a magyar állapotokról

Ez AZ a Budapest