Az EU-hoz fordultunk a Klubrádió és a Médiatanács ügyében

Szerző: | szept 25, 2020 | Európa, Közlemények, Magyarország

2019 végén a Fidesz újra a saját embereivel töltötte fel a Médiatanácsot – akkor az Európai Bizottsághoz fordultunk, mert egyértelműen uniós irányelvet sértett, hogy a Médiatanács tagjai nem biztosítják a független magyar médiaviszonyokat.

2020. szeptember 19-én lett volna ideje a magyar kormánynak az audiovizuális szolgáltatásokról szóló EU-s irányelv nemzeti jogba ültetésére. Ez az irányelv megkívánja, hogy a médiával foglalkozó nemzeti hatóságok, így a Médiatanács is, független legyen a kormányzattól, a hatáskörét pártatlanul és átláthatóan lássa el. A Médiatanács egyiknek sem felel meg: a haveri propagandát minden eszközével támogatja, míg az utolsó nem kormánypárti rádiót adminisztrációs eszközökkel akadályozza. A szervezet nem átlátható, mert a döntéseinek indoklása rengeteg esetben megismerhetetlen.

Ezért a Magyar Újságírók Országos Szövetségével közösen újabb panaszt nyújtottunk be, amelyben az Európai Bizottságot arra kérjük, hogy – különösen a Klubrádió tönkretételére irányuló lépésekre tekintettel – vizsgálja ki a magyar Médiatanács működését, és szükség esetén indítson kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen.

Donáth Anna elmondta:

A Médiatanács elvileg azért felelne, hogy a média kiegyensúlyozottan tájékoztasson, ne lehessen hamis híreket terjeszteni, és minden szereplő kötve legyen egy sajtóetikai minimumhoz. A Médiatanács elvileg azért felelne, hogy “biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt”. A Médiatanács azonban e helyett egy újabb igazságtalan döntésével elhallgattatja a Klubrádiót.

Részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

Vezessük új útra Magyarországot!
Védjük meg Debrecent!
Beszéljük meg Zalaegerszeg