Áncsán Márton képviselőjelölt – Szabolcs-Szatmár-Bereg 04. OEVK

Áncsán Márton vagyok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4. számú választókerület jelöltje, a Momentum Mozgalom egyik alapító tagja.

Szabolcs déli részén, Újfehértón nőttem fel, Nyíregyházára jártam gimnáziumba. Villamosmérnökként diplomáztam 2011-ben a BME-n, informatikai területen dolgoztam, jelenleg saját vállalkozásomat építem Budapesten, és mellette a Budapesti Corvinus Egyetem mérnök-közgazdász szakán folytatom tanulmányaimat.

Azért vállaltam a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltségét annak ellenére, hogy már 15 éve Budapesten élek, mert szeretnék tenni szűkebb szülőhazám, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődéséért.

A mérnöki tanulmányaimnak köszönhetően a gondolkodásom cél és megoldásorientált. A türelmes, kitartó munkában, a párbeszéd és a konszenzus erejében hiszek.
Nem vagyok haragtartó ember, és nem érdekelnek a személyes sérelmek. Nem tudok egyetérteni a politikai ellenfelek elvtelen sározásával, az emberi méltóság sárba tiprásának semmilyen formájával.
Hiszem, hogy kivétel nélkül minden ember azért van ezen a világon, hogy építhesse, szebbé tehesse azt, csak néha a körülmények ezt a szép szándékot meggátolják.

Momentum jelöltjeként a legfőbb célom a szabolcsi fiatalok elvándorlásának mérséklése, a helyi termelő szektor megerősítése és a beregi régió rengeteg értékének tudatosítása az itt élőkben és a magyar népesség nagyobb részében egyaránt.

Ennek érdekében a programom fő pontjai a következőek:

 1. Párbeszéd nélkül nincs együttműködés!
  Szép lassan vissza kell szoktatni az embereket arra, hogy a kezükbe vegyék és irányítsák a saját sorsukat. A közélet iránt újra nyitottá kell tenni a helyieket, meg kell nyitni a közélet új tereit.
  Személyes és online szavazások gyakorlatának kialakításával lehetőségeket kell kínálni a helyieknek abban, hogy közösen határozhassák meg a településeik fejlesztési céljait, és hogy részletesen informálódhasson mindenki a közügyekről online és nyomtatott sajtó útján egyaránt.
 2. Termelő szektor nélkül nincs gazdasági fejlődés!
  Beruházóbarátabbá kell tenni a beregi településeket. A települések önkormányzatait segíteni kell abban, hogy termelő beruházásokat tudjanak vonzani, ezzel emelve az itt lakók életszínvonalát, a helyi ingatlanok értékét. Az önkormányzati vezetőknek beruházásösztönzéssel kapcsolatos képzéseket kell lehetővé tenni, és kapcsolati tőkével segíteni az önkormányzati vezetőket.
 3. A dolgozóknak el kell jutniuk a munkahelyükre, időben és gyorsan!
  A közösségi közlekedés racionalizálására, a különféle járatok összehangolására, átütemezésére és sűrítésére van szükség azért, hogy a települések közti munkába járás gyorsabban biztosított legyen. Fejleszteni kell a települések közötti úthálózatot.
 4. Helyi élelmiszeripar és helyi élelmiszerpiacok nélkül nincs fejlődés!
  Erősíteni kell a helyi mezőgazdaságra épülő feldolgozóipari és logisztikai kapacitásokat, hogy az itt megtermelt élelmiszerek minél magasabb hozzáadott értékkel jussanak aztán a magyar és külföldi piacokra. Az önkormányzatoknak fejleszteni kell a városi piacokat, hogy a környékbeli kistermelők és kézműves termelők bevételhez juthassanak, többen kapjanak kedvet ilyen tevékenységekhez.
 5. Együttműködés nélkül nincs jövője a térségnek!
  Javítani kell az önkormányzatok térségi együttműködéseit, közös hosszú távú térségi fejlesztési stratégiák alkotásával. A kis települések külön elmúlásra vannak ítélve, csak együttműködéssel, együttgondolkodással, közös tervezéssel és cselekvéssel állítható meg az elvándorlás, a falvak kihalása.

Áncsán Márton
Facebook | E-mail

Momentum Mozgalom © 2018. Minden jog fenntartva