A leszakadó régiók felzárkóztatása: lesz valaha kiút a nyomorból?

Szerző: | márc 17, 2021 | Blog

Kiss László, a Momentum Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselőjének írása.

Képviselői munkám során rendszeresen kérnek tőlem segítséget rászoruló családok, akik számára nem csak a számlák, csekkek befizetése okoz nehézséget, de sokszor akár az élelmezés is. Segítek eligazodni abban, hogy a helyi települési önkormányzatnál, vagy segítő szervezeteknél milyen lehetőségek vannak a bajba jutottak számára.

Nem csak a képviselői munkám során, de a párttásraimmal is igyekszünk lehetőségeinkhez mérten minél több segítséget nyújtani. Helyi és több külföldön élő momentumos tagtársam felajánlásának hála már számtalan alkalommal segítettük a rászorulókat élelmiszer- vagy tisztasági csomaggal.

Sajnos világosan látszik, hogy teljes térségek vannak elképesztő lemaradásban, és határozott elképzelésünk, hogy ezen változtatni kell.

A rehabilitációt igénylő területeken nagy szükség lenne a védőnők, családsegítők, szociális munkások, a falu- és tanyagondnokok, a munkaügyi központok, rendőrök és a segítő kezet nyújtó civilek aktív jelenlétére. Csakúgy, mint az elérhető Biztos Kezdet Gyerekházakra, bölcsődékre, óvodákra, iskolákra, délutáni tanodákra, megfelelő egészségügyi ellátásra. A támogatásra szoruló tanulóknak semmi esélye a felzárkózásra gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus támogatása nélkül. Szomorú jelenség, hogy pont ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, nincs se egy pszichiáter, se egy szociális munkás, akik segíthetnének megtalálni a kiutat a problémákból.

Elengedhetetlen az, hogy ezeken a hiányosságokon változtassunk. Megfelelő keretfeltételeket kell biztosítani annak érdekében, hogy a legszükségesebb helyekre is eljussanak a szükséges fejlesztések és ellátások, a védőhálót nyújtó szolgáltatások.

Súlyos árat fizet azért a magyar politika és a társadalom, hogy a legelesettebbek, a nehéz helyzetben élők nem rendelkeznek képviselettel. Amióta Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati képviselő vagyok a szegregált utcákban nem nagyon találkoztam még más párt politikusával, parlamenti, vagy akár önkormányzati képviselővel. Az itt élő,  napi gondokkal küszködő lakosságot egyszerűen magára hagyta az országos politika, a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ma, a Fidesz-KDNP politikai döntéshozói legfeljebb hallomásból, a saját sztereotípiáik mentén, vagy az általuk működtetett téves, a valóságtól távoli rendszerek információi alapján tájékozódnak a szegénységről, az itt lakók életéről. És ez nem ad hiteles képet. A rendszer ugyanis mindig megfelelési kényszerben működik, és mindig azt mondja, amit a működtetői elvárnak tőle.

Ebben a rendszerben azt halljuk, hogy nincs gyermekszegénység, nincs éhező gyermek, miközben mindenki látja, hogy van. Az egekbe magasztalják a szegregált oktatást, miközben az leginkább újratermeli a szegénységet ahelyett, hogy a gyerekek képességeinek kibontakoztatása mellett valós esélyt nyújtana a sikeres felnőtt élethez. A Fidesz propagandájában a helyi kiskirályok érdekeit kiszolgáló közmunkát csodás lehetőségnek állítják be, miközben a hónap második fele a családokban már csak a nélkülözésről szól. A helyzetet tovább rontja, hogy aki már tíz évet eltölt közfoglalkoztatottként, annak az állam elengedi a kezét.

Noha van pár eredményes mintaprojekt, rendszerszinten mégis az a kép rajzolódik ki, hogy a hatályos közfoglalkoztatási rendszerben dolgozók nem találnak utat a munkaerőpiacra, nem tudnak kitörni a nyomorból. Mi, a Momentum Mozgalomban egy olyan országot szeretnénk, ahol hosszú évekre, évtizedekre  lehet előre tervezni, nem pedig huszadikáig vagy harmincadikáig.

A leszakadók helyzetének megoldása minimálisan egy, de inkább két generációnyi, tovább már nem halogatható feladat, eszköze pedig a gyermek-, és oktatási intézmények hálózatának szakmai és anyagi megerősítése. Az ilyen családokba születő gyerekek fejlesztését már a bölcsődében, de legkésőbb az óvodában meg kell kezdeni, ellenkező esetben már az általános iskola első osztályába is behozhatatlan hátránnyal érkeznek. Ehhez elkötelezett, képzett és jól fizetett pedagógusok, fejlesztőpedagógusok, jól felszerelt óvodák és iskolák kellenek, amelyek a mai gyakorlattal ellentétben nem növelik, hanem csökkentik a családból hozott hátrányokat. Ennek megteremtése lenne a kormány feladata, ám ehelyett a tűzoltást végző társadalmi szervezeteket vegzálja, vagyis csak tovább ront az egyébként is tragikus helyzeten.

Rendszert kell váltanunk, mert ez a munka nem várhat. Ennek a feladatnak a teljesítése ránk, a Momentum generációra vár.

Tudjuk, hogy a Fidesz, a NER rendszere által okozott mérhetetlen károk helyrehozása, egy szolidárisabb jövő megteremtése a mi feladatunk. És bár igazságtalan, hogy a Fidesz hibáit nekünk kell helyrehozni, hogy olyan programba kell belevágnunk, amely ugyan hosszútávon nagyon is megtérül, de rövidtávon nem sok sikerrel kecsegtet, mi mégis megtesszük, mert a legnagyobb igazságtalanságot azok szenvedik el, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Mi, a Momentum Mozgalomban értük dolgozunk.

Hosszútávon csak nyerhet a magyar társadalom azzal, ha a leszakadók egyre népesebb táborának élethosszig tartó segélyezése helyett az oktatási rendszeren keresztül esélyt biztosítunk önálló életre.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest