A járványkórházakban alapvető eszközök beszerzésére sincs forrás

Szerző: | nov 16, 2020 | Budapest

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a XX. kerület polgármesterének írt levelében – bár a kórházak állami fenntartásúak – az önkormányzattól kér segítséget, hogy defibrillátort, mobil ultrahang készüléket és izolációs betegszállító ágyat vásárolhassanak, ugyanis erre saját forrásuk nincs, eszközbeszerzési keretük kimerült.

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint bár a kormány 2017 óta minden évben, évente többször is bejelenti a 700 milliárd forint összértékű Egészséges Budapestért Programot, forrást nem biztosítanak rá. Az elmúlt 3 évben megközelítőleg csak a megígért összeg tizedét biztosították EBP-s fejlesztésekre. Pedig a finanszírozási rendszer megújítására, és a fejlesztési forrásokra égető szüksége lenne minden egészségügyi intézménynek, az állami kórházaknak is.

A Momentum felháborítónak tartja, hogy a kormány nem készítette fel az egészségügyet a koronavírus-járvány második hullámára, és egy járványkórház nem tud beszerezni saját forrásból olyan eszközöket, amiket főigazgatója indokoltnak tartana a védekezés és betegellátás hatékonysága szempontjából. Az pedig vérlázító, hogy egy járványkórházzá minősített intézmény az alapszintű ellátáshoz szükséges eszközök mellett nem kap plusz eszközöket!

További részletek Havasi Gábor Facebook posztjában.

(Kép: Wikimedia Commons, CC 3.0)

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Ez AZ a Budapest