A FIDESZ-felár: inflációs körkép 2023 január

Szerző: | febr 14, 2023 | Blog

Közel teljessé váltak a 2023 januári inflációs adatok, amelyek szerint az Európai Unió országai közül messze Magyarországon volt a legmagasabb a drágulás az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az összehasonlítható harmonizált árindex hazánkban 26,2%-t ért el januárban, míg az utánunk következő legmagasabb érték a litván 21,2%, míg az Eurózóna átlagos értéke 8,5%.

EZT A 17,7%-PONTOS KÜLÖNBSÉGET NEVEZHETJÜK ORSZÁGSPECIFIKUS TÉNYEZŐNEK, AZAZ FIDESZ-FELÁRNAK.

Infláció 2023 január

Adatok forrása: KSH, Eurostat

A 2022. februárban Ukrajna orosz inváziója miatt az egész Európában jelentősen megnövekedett energiaárak okozta árdrágulás a legtöbb országban már 2022 őszén elérte a csúcsát – ráadásul jóval alacsonyabb szinten, mint a magyar -, és azóta csökkenő trendet mutatnak. A téli hónapok megnövekedett energiaigénye ellenére januárban 21 európai uniós országban tovább tartott a csökkenő trend, mindössze 6 európai uniós országban volt az éves infláció magasabb, mint decemberben, de ezekben az esetekben alacsonyabb az infláció, mint az őszi csúcsidőszakban.

A magas és hosszabban elnyúló drágulás az alábbi, elsősorban – a kiadás és bevétel növekedést egyaránt eredményező, így plusz keresletet is gerjesztő- kormányzati intézkedések és a gazdasági szereplők azokra adott természetes reakcióinak eredménye.

  • a termelők és szolgáltatók költségeinek növelése széleskörű adóemelésekkel (ún. „extraprofitadók”)
  • direkt adóemelések (jövedéki adó, népegészségügyi termékadó)
  • forint gyengülése
  • árstopok
  • minimálbér-, valamint garantált bérminimum erőltetett emelése
  • 6 havi fegyverpénz
  • SZJA-visszatérítés
  • 14 év után ismét fizetett 13. havi nyugdíj

Összességében látható, hogy a kormány a lehető legrosszabbkor hozott keresletélénkítő intézkedései, illetve a hibás gazdaságpolitikai lépései repítették Európa csúcsára a drágulási ütemet a magyar gazdaságban. Ez a FIDESZ-FELÁR, amit minden magyar megfizet. A Fidesz unortodox gazdaságpolitikájától nem is feltétlen idegen gondolat, hogy minél feljebb menjenek az árak, hogy az így növekvő adóbevételek segítsék a rossz helyzetben lévő költségvetést, illetve így csökkenjen a GDP-arányos államadósság.

MONDJUK KI AZ IGAZSÁGOT, HOGY A KORMÁNY A MAGYAR VÁSÁRLÓKKAL FIZETTETI MEG SAJÁT HIBÁS KORMÁNYZÁSÁNAK AZ ÁRÁT!

Kilián Zoltán,
a Momentum Gazdaságpolitikai Munkacsoportjának tagja

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Beszéljük meg Zalaegerszeg