4800 milliárd forint EU-s támogatás sorsa továbbra is bizonytalan

Szerző: | dec 13, 2022 | Európa, Magyarország

Az éjszaka folyamán megállapodás született az Európai Unió és a magyar kormány között az uniós források kapcsán. A hírre a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc és a párt EP-képviselői is – Donáth Anna és Cseh Katalin – a Facebookon reagáltak.

A Momentum politikusai szerint kizárólag Orbán Viktort terheli a felelősség azért, hogy hazánk későn és kevesebb pénzt kaphat az EU-tól. Az Európai Tanács tegnapi döntésével ugyanis összesen több mint 4800 milliárd forint EU-s támogatás sorsa maradt továbbra is bizonytalan. Ennyi az az összeg, amihez a teljes helyreállítási alap és a fejlesztési pénzek több mint egynegyedének befagyasztásával továbbra sem juthat hozzá Magyarország.

„A másfél éves, eredménytelen zsarolgatás következtében súlyosbodott Magyarországon a megélhetési válság: novemberben 22,5 százalékos lett az infláció, az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett. A forint árfolyama egymás után döntötte a történelmi mélypontokat, októberben 1 euró több mint 430 forintba került” – írja bejegyzésében Cseh Katalin.

A párt EP-képviselői szerint azzal, hogy a Fidesz feladta vétóit az Ukrajnának szánt hitel és a globális minimumadó ügyében, bebizonyosodott, hogy Orbán részéről elvekről szó sem volt, mindkét ügyet csak a pénzért akadályozta.

A Momentum továbbra is azért fog dolgozni, hogy ezeket a pénzeket garantáltan azok kapják, akiknek szánják: önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák, kórházak.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest